دوره 12، شماره 3 - ( 9-1398 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 408-397 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pangh B, Khabaz R, Izadpanah A. Measurement of outdoor and indoor ambient gamma dose rate in Gorgan and Bandar-Torkman cities using gas and thermoluminescent dosimeters. ijhe 2019; 12 (3) :397-408
پنق بهاره، خباز رحیم، ایزدپناه عبدالمجید. اندازه گیری آهنگ دز گامای محیطی در فضای باز و فضای داخل ساختمان ها در شهرهای گرگان و بندرترکمن با استفاده از دزیمتر گازی و دزیمتری ترمولومینسانس. سلامت و محیط زیست. 1398; 12 (3) :397-408

1- گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
2- گروه فیزیک، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران ، r.khabaz@gu.ac.ir
زمینه و هدف: پرتوگیری خارجی انسان به‌واسطه پرتوهای حاصل از منابع طبیعی به مراتب بیشتر از منابع مصنوعی است. در این پژوهش با تعیین آهنگ دز گامای محیطی در داخل ساختمان­ ها و فضای باز، میزان دز موثر سالانه در شهرهای گرگان و بندرترکمن برآورد شد.
روش بررسی: با استفاده از یک آشکارساز اتاقک یونیزاسیون، آهنگ دز معادل گامای محیطی در محیط بیرون و فضای آزاد شهرهای گرگان و بندرترکمن به­ترتیب در 32 و 16 ایستگاه منتخب به مدت h 1 مورد اندازه گیری قرار گرفت. همچنین اندازه­ گیری­ های آهنگ دز معادل گامای محیطی فضای داخل ساختمان­ ها توسط 36 عدد دزیمتر در شهرهای گرگان و بندرترکمن به‌ترتیب در 11 و 6 منزل مسکونی با استفاده از روش دزیمتری ترمولومینسانس انجام گردید.
یافته­ ها: نتایج این مطالعه نشان می­ دهند که تا حدودی آهنگ دز معادل گامای محیطی در فضای باز بیشتر از مقدار این کمیت در فضای داخل ساختمان است. مقدار دز موثر سالانه­ دریافتی ناشی از گامای محیطی در فضای باز و فضای داخل ساختمان­ ها توسط ساکنین گرگان و بندرترکمن به‌ترتیب معادل 0/720 و  mSv0/719 است.
نتیجه­ گیری: دز موثر سالانه­ دریافتی توسط ساکنین شهرهای گرگان و بندرترکمن از مقدار میانگین جهانی آن و همچنین از سطح دز مرجع برای افراد عادی (mSv 1) کمتر است.
دریافت: 1397/3/17 | پذیرش: 1398/7/20 | انتشار: 1398/9/30