Salimifard A, Yaghmaeian K, Aghaei M, Dastjerdi N, Changani Khorasgani F. Comprehensive analysis of waste from Iran's sugar beet industry: quantitative assessment, estimation of production coefficients, and evaluation of waste production correlation with raw material consumption (2002–2022). ijhe 2025; 18 (2) :229-244
URL:
http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-7032-fa.html
سلیمیفرد علی، یغمائیان کامیار، آقائی مینا، دستجردی نازنین، چنگانی خوراسگانی فضلالله. تحلیل جامع پسماندهای صنایع قند چغندری ایران: ارزیابی کمی، تخمین ضرایب تولید و بررسی همبستگی تولید پسماند با ماده خام مصرفی (1381-1401). سلامت و محیط زیست. 1404; 18 (2) :229-244
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-7032-fa.html
1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران و مرکز تحقیقات مواد زائد جامد، پژوهشکده محیطزیست، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، Fchangan@tums.ac.ir
چکیده: (987 مشاهده)
زمینه و هدف: صنایع قند چغندری از تولیدکنندگان عمده پسماندهای آلی هستند. مدیریت صحیح این پسماندها، تفاله چغندرقند و گل صافی، میتواند علاوه بر کاهش اثرات محیط زیستی، ارزش اقتصادی ایجاد کند. این مطالعه با هدف ارزیابی کمی پسماندهای صنایع قند چغندری ایران، بررسی همبستگی بین میزان تولید پسماند و میزان ماده خام مصرفی (چغندرقند) و دستیابی به ضرایب تخمین تولید پسماندهای تولیدی انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که دادههای ۲۱ ساله صنایع قند ایران را بررسی کرده است. میزان تولید پسماندها از دادههای انجمن صنفی کارخانجات قند استخراج شد و تحلیلهای آماری شامل آزمون نرمال بودن و همبستگی اسپیرمن در نرمافزار R انجام گردید. همچنین از نرمافزار ArcGIS برای تهیه نقشه پراکندگی صنایع قند چغندری فعال در کشور استفاده گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که میزان تولید تفاله چغندرقند و گل صافی با مقدار چغندرقند مصرفی همبستگی مثبت دارد. ضرایب تخمین تولید آنها به ترتیب 0/29 و 0/08 تن بهازای هر تن ماده خام ورودی تعیین شد.
نتیجهگیری: با مدیریت بهینه این پسماندها، امکان استفاده در خوراک دام، تولید بیوگاز و اصلاح خاک فراهم میشود. تدوین راهبردهای مدیریتی جامع ضروری است تا علاوه بر کاهش اثرات محیط زیستی، بهرهوری صنعت قند افزایش یابد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى