1- گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، mdavari@uma.ac.ir
3- آزمایشگاه تحقیقات مایکوتوکسینها، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده: (662 مشاهده)
زمینه و هدف: آفلاتوکسین ها یکی از مهمترین و خطرناک ترین متابولیت های ثانویه قارچی هستند که در مواد غذایی و خوراک دام توسط برخی گونه های قارچ Aspergillus تولید میشوند. چای به عنوان یک نوشیدنی سالم، روزانه توسط دو سوم جمعیت جهان مصرف میشود. این پژوهش با هدف پایش آفلاتوکسین ها در شهر تهران و بررسی ایمنی و سلامت غذایی پرمصرفترین نوشیدنی کشور انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش، 31 نمونه چای از نشانهای تجاری مختلف در شهر تهران در اردیبهشت ماه 1402 جمعآوری و از نظر آلودگی به آفلاتوکسین ها، با استفاده از روش نانواستخراج و با کمک دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مجهز به آشکارساز فلورسانس مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: مقادیر حد تشخیص (LOD) برای آفلاتوکسین G1، G2، B1، B2 به ترتیب برابر 0/06، 0/35، 0/06 و 0/35 و مقادیر حد تعیین (LOQ) برابر 0/2، 1، 0/2 و 1 بهدست آمد. LOQ روش حاضر مشابه مطالعات اخیر در اسپانیا، اتریش و ایران است که مقادیر آن بالاتر از ng/g 1 است. طبق نتایج به دست آمده، هیچ یک از نمونه های چای بررسی شده از نشانهای تجاری چای سیاه موجود در بازار تهران، به هیچ کدام از 4 نوع آفلاتوکسین مورد بررسی (B1، B2، G1و G2) حتی در محدوده مجاز آن در دنیا (µg/kg 10AFs ≥) نیز آلوده نبودند.
نتیجه گیری: با وجود عدم مشاهده آلودگی چای مصرفی به آفلاتوکسین ها در شهر تهران، مطابق مطالعات قبلی در دنیا احتمال آلودگی چای به قارچ ها و تولید مایکوتوکسین در شرایط مناسب دمایی و رطوبتی وجود دارد و بنابراین سلامت چای مستلزم توجه به کیفیت فرآوری، نگهداری مناسب و جلوگیری از رشد قارچهای تولیدکننده آفلاتوکسین در مراحل تولید است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى