دوره 16، شماره 4 - ( 12-1402 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 766-747 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefzadeh Y, Izadkhah V, Sobhanardakani S, Lorestani B, Alavinia S. Experimental study of adsorption of amoxicillin residue from water samples using nanocomposite based on zirconium metal-organic frameworks and porous polymers. ijhe 2024; 16 (4) :747-766
یوسف زاده یداله، ایزدخواه ویدا، سبحان اردکانی سهیل، لرستانی بهاره، علوی نیا صدیقه. مطالعه تجربی جذب سطحی آموکسی سیلین از آب آلوده توسط نانوهیبرید برپایه چارچوب های فلز-آلی زیرکونیوم و پلیمرهای متخلخل. سلامت و محیط زیست. 1402; 16 (4) :747-766

1- گروه مهندسی محیط ‌زیست، دانشکده فنی و مهندسی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
2- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران ، vizadkhah@iauh.ac.ir
3- گروه علوم و مهندسی محیط ‌زیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
4- گروه شیمی آلی، دانشکده شیمی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
زمینه و هدف: آنتی بیوتیک ها آلاینده ­های نوظهوری هستند که به محیط­زیست آسیب می ­رسانند. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی کارایی حذف آموکسی‌سیلین  (AMX)توسط نانوهیبرید  Uio-66-NH2/کیتوسان عامل‌دار شده با گوانیدین از محلول آبی انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه، نانوهیبرید مورد نظر به‌روش حلال گرمایی سنتز شد. خصوصیات ظاهری نانوهیبرید با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، دستگاه پراش پرتو ایکس (XRD)، طیف‌سنجی مادون قرمز فوریه (FT-IR)، گرماسنجی حرارتی (TGA) و آنالیز BET بررسی شد. همچنین، اثر متغیرهای pH (3-12)، غلظت اولیه AMX (mg/L 2-60)، زمان تماس ( min5-60) و دما (ºC 25-65) بر کارایی حذف AMX ارزیابی شد. به‌علاوه، ایزوترم، سینتیک و ترمودینامیک جذب نیز بررسی شد.
یافته­ ها: نتایج آنالیز TGA نشان داد که نانوهیبرید مورد نظر تا دمای C° 400 مقاوم است. بیشینه جذب AMX توسط نانوهیبرید در min 25 اول اتفاق افتاد. نانوهیبرید سنتز شده دارای مساحت m2/g 101/2 و ایزوترم نوع IV بود. pH نقطه صفر (pHpzc) جاذب برابر با 4/7 و بیانگر وجود گروه­ های اسیدی بر روی سطح جاذب بود. مدل­ های ایزوترم لانگمویر (برای دماهای °C 25 و °C 45) و فروندلیچ (برای دمای °C 65) و سینتیک شبه مرتبه دوم بهترین تطابق را با داده ­های تجربی داشتند. بیشینه ظرفیت جذب نانوهیبرید سنتزشده برابر با 56/49، 40/65 و mg/g 0/382 به‌ترتیب در دماهای °C 25، °C 45 و °C 65 حاصل شد. از طرفی، نتایج مطالعه واجذب نشان داد که کارایی جاذب سنتزشده در حذف AMX تا پنج مرحله، کاهشی محسوس نداشته است.
نتیجه ­گیری: نانوهیبرید Uio-66-NH2/کیتوسان عامل‌دار شده با گوانیدین، از کارایی قابل توجه برای حذف AMX از محلول آبی برخوردار بوده و استفاده از آن برای تصفیه پساب­  های حاوی این دارو پیشنهاد می ­شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تصفیه آب
دریافت: 1402/7/20 | پذیرش: 1402/9/25 | انتشار: 1402/12/15