دوره 17، شماره 1 - ( 3-1403 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 124-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi S, Rahimipour B. Identification of the landfill site of Bushehr city by using the combined method of DEMATEL and Network Analysis Process (DANP). ijhe 2024; 17 (1) :111-124
کریمی سعید، رحیمی پور بهاره. شناسایی محل دفن پسماند شهرستان بوشهر با استفاده از روش ترکیبی دیمتل و فرایند تحلیل شبکه ای (DANP). سلامت و محیط زیست. 1403; 17 (1) :111-124

1- گروه مدیریت، برنامه‌ریزی و آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه مدیریت، برنامه‌ریزی و آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، bahar_rahimipour@yahoo.com.my
زمینه و هدف: مدیریت پسماند به دلیل افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی و تغییر الگوی مصرف، یکی از محورهای اصلی توسعه پایدار شهر است. هدف از این مطالعه شناسایی محل دفن پسماند در شهرستان بوشهر با در نظر گرفتن روابط بین معیارها با استفاده از روش DANP (DEMATEL-ANP) است.
روش بررسی: در این مطالعه 17 معیار جهت شناسایی محل مناسب دفن پسماند شناسایی شد. در مرحله بعد وزن‌دهی به این معیارها توسط تکنیک تلفیقی تصمیم‌گیری چند معیاره DANP انجام شد. سپس متغیرهای وزنی استاندارد شده برای انتخاب محل دفن پسماند بر اساس تحلیل مکانی در نرم افزار   ArcGIS 10.3ترکیب شدند.
یافته‌ها: از میان معیارهای موثر بر انتخاب محل مناسب دفن پسماند شهری مهم‌ترین معیار، معیار کاربری اراضی بوده است. معیارهای فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از مکان توریستی و فاصله از جاده در جایگاه های بعدی از نظر اهمیت در تعیین محل دفن پسماند قرار داشتند. در این مطالعه پنج مکان به عنوان مناسب ترین مکان‌های دفن پسماند براساس معیارها در شهرستان بوشهر شناسایی و ارزیابی گردید. با بررسی این پنج مکان مشخص گردید که  بخش شرق و جنوب شرقی شهرستان بوشهر، مناسب‌ترین مکان ها برای قرارگیری مکان دفن پسماند هستند.
نتیجه‌گیری: روش DANP کارایی بسیاری در مکان‌یابی دفن پسماندها را دارا است و این روش چارچوبی را برای حل مشکلات مربوط به انتخاب محل دفن پسماند فراهم می‌کند و می‌تواند زمینه رفع مشکلات نظری و عملی مکان‌یابی محل دفن پسماند را فراهم کند. این مطالعه می‌تواند به عنوان یک راهنما برای برنامه ریزی و مکان‌یابی دفن پسماند باشد.

متن کامل [PDF 2066 kb]   (83 دریافت)
دریافت: 1402/4/9 | پذیرش: 1402/11/2 | انتشار: 1403/3/21