دوره 16، شماره 3 - ( 9-1402 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 480-459 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tahmasebpoor M, Sanaei L, Chaharkam M. A comparison on the effects of alginate and chitosan in the synthesis of granular zeolite adsorbents used for arsenic removal. ijhe 2023; 16 (3) :459-480
طهماسب پور مریم، ثنایی لیلا، چهارکام معصومه. مقایسه تاثیر استفاده از آلژینات و کیتوسان در سنتز جاذب های زئولیتی گرانول شده مورد استفاده در حذف آرسنیک. سلامت و محیط زیست. 1402; 16 (3) :459-480

1- گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، tahmasebpoor@tabrizu.ac.ir
2- گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
زمینه و هدف: زئولیت­ ها از جمله جاذب­ های پرکاربرد در حذف آلاینده سمی آرسنیک هستند. هدف از این مطالعه تهیه جاذب­ های زئولیتی گرانولی شده، با استفاده از کیتوسان (CS/Fe-Clin) و آلژینات (Alg/Fe-Clin) و مقایسه آن­ها از لحاظ شکل ظاهری و میزان جذب آرسنیک است.
روش بررسی: جاذب ­های گرانولی به روش ژلاسیون یونی تهیه شدند. تأثیر پارامترهای نوع و غلظت محلول اتصال­ دهنده عرضی و نسبت اولیه مواد در شکل ­گیری گرانول ­ها و همچنین، تأثیر غلظت اولیه آرسنیک و مقدار جاذب بر میزان جذب آرسنیک مورد بررسی قرار گرفت. از آنالیز­های SEM،XRD ،FTIR  وAAS  جهت تأیید نتایج استفاده گردید. داده­ های تعادلی با ایزوترم ­های فروندلیچ و لانگمویر مطابقت داده شد.
یافته­ ها: محلول اتصال ­دهنده عرضی کلرید آهن (III) 2 درصد وزنی و نسبت اولیه 4:1 از آلژینات به نانوکامپوزیت برای (Alg/Fe-Clin) و محلول اتصال­ دهنده عرضی سدیم هیدروکسید + سدیم تری­ پلی ­فسفات 2 درصد وزنی (1 درصد + 1 درصد) با نسبت اولیه 3:1 از کیتوسان به نانوکامپوزیت برای (CS/Fe-Clinبرای سنتز گرانول­ های دارای شکل کروی، استحکام مناسب و ظرفیت جذب بالا انتخاب شدند. حداکثر راندمان جذب جاذب ­های Alg/Fe-Clin و CS/Fe-Clin به ترتیب در دوزهای 0/6 و g/L 1 و در غلظت­ های اولیه 200 وµg/L  300، برابر با 88/1 و 92/9 درصد تعیین شد. qmax جاذب ­های Alg/Fe-Clin و CS/Fe-Clin توسط ایزوترم لانگمویر به ترتیب 11/11 و mg/g 10 بدست آمد. نتایج با ایزوترم­ فروندلیچ برازش بهتری نشان دادند.
نتیجه­ گیری: با توجه به ظرفیت جذب مناسب، هر دو جاذب سنتز شده قابلیت حذف مؤثر آرسنیک را داشته و اتصال دهنده آلژینات نسبت به کیتوسان در این زمینه کارآمدتر است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تصفیه آب
دریافت: 1402/2/13 | پذیرش: 1402/7/22 | انتشار: 1402/9/15