دوره 15، شماره 4 - ( 12-1401 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 782-769 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagheri S, Nejadkoorki F, Afshani S A, Mousavi V. Performance of adaptive neural-fuzzy inference system in predicting household waste production in Tabriz, Iran. ijhe 2023; 15 (4) :769-782
باقری سمیرا، نژادکورکی فرهاد، افشانی سیدعلیرضا، موسوی وحید. بررسی عملکرد سیستم استنتاج فازی_عصبی تطبیقی در پیش بینی تولید پسماند خانگی شهر تبریز. سلامت و محیط زیست. 1401; 15 (4) :769-782

1- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
2- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران ، f.nejadkoorki@gmail.com
3- دانشکده علوم اجتماعی-بخش تعاون و رفاه اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
4- گروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
زمینه و هدف: از مشکلات مهم زیست‌محیطی، تولید انبوه پسماندهای شهری است که با رشد روزافزون جمعیت، سرانه تولید پسماند خانگی افزایش یافته است؛ ازاین‌رو امروزه استفاده از سامانه‌های هوشمند به‌عنوان راهکاری نوین در تحلیل مسائل محیط‌ زیستی گسترش ‌یافته است. تخمین پسماند خانگی از طریق مدلسازی، از جمله استفاده از شبکه فازی- عصبی، موجب مدیریت بهتر آن می ­شود. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی-اقتصادی بر روی تولید پسماند خانگی با استفاده از سیستم استنتاج فازی-عصبی تطبیقی (ANFIS) ارائه یک روش مناسب و قابل اطمینان برای مدلسازی تولید پسماند خانگی در شهر تبریز انجام گرفت.
روش بررسی: در این پژوهش با بهره ­گیری از سیستم استنتاج فازی-عصبی تطبیقی (AFNIS) با روش خوشه ­بندی فازی (FCM) اقدام به پیش­ بینی تولید پسماند خانگی شهر تبریز شده است. با توجه به ماهیت موضوع و شاخص ­های مورد بررسی، اطلاعات گردآوری‌ شده در این پژوهش توصیفی بوده و با استفاده از فرم جمع آوری داده از دانش­آموزان مدارس شهر تبریز جمع‌آوری گردید. همچنین عوامل اقتصادی-اجتماعی با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 26 مورد آنالیز آماری قرار گرفت و پارامترهای موثر بر تولید پسماند خانگی شهر تبریز برای مدلسازی در نرم افزار متلب مورد استفاده قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان داد که سیستم استنتاج فازی-عصبی تطبیقی با روش خوشه­ بندی فازی دارای عملکرد قابل قبولی   R (0/75)، برای تولید پسماند خانگی شهر تبریز است.
نتیجه‌گیری: طبق نتایج بدست آمده براساس شاخص آماری، مدل پیش ­بینی شده در تولید پسماند خانگی در روش خوشه بندی فازی با بیشترین R (0/75) و کمترین خطا، مدل عملکرد قابل قبولی در پیش ­بینی تولید پسماند خشک خانگی منطقه مطالعه شده را دارد.
دریافت: 1401/5/11 | پذیرش: 1401/12/21 | انتشار: 1401/12/24