دوره 16، شماره 3 - ( 9-1402 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 592-579 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghaffari S, Riyahi Bakhtiari A, Ghasempouri S M, Nasrolahi A. Cigarette butts pollution on Guilan beaches and the main factors affecting their distribution. ijhe 2023; 16 (3) :579-592
غفاری ساناز، ریاحی بختیاری علیرضا، قاسمپوری سید محمود، نصراللهی علی. بررسی آلودگی سواحل گیلان به ته سیگار و عوامل اثرگذار بر توزیع آنها. سلامت و محیط زیست. 1402; 16 (3) :579-592

1- گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، مازندران، نور، ایران
2- گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، مازندران، نور، ایران ، riahi@modares.ac.ir
3- گروه زیست شناسی و زیست فناوری جانوری، دریا و آبزیان، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
زمینه و هدف: امروزه، ته­ سیگار­ها به یکی از عمده­ ترین اشکال پسماند تبدیل شده است. این مطالعه برای ارزیابی سطح آلودگی سواحل گیلان به ته ­سیگار و تشریح عوامل اثرگذار بر توزیع آن­ها طرح ریزی شده است. همچنین، تجربیات و گزینه ­های مدیریتی در این مطالعه مطرح گردیده است.
روش بررسی: در این مطالعه، یک روش استاندارد نمونه­ برداری اقتباس ­شده از "برنامه پسماند­های دریایی NOAA" برای نمونه ­برداری از 8 ساحل اجرا شده است. در این روش جمع­ آوری ته ­سیگار در هر ایستگاه از 18 کوادرات مربعی شکل با ابعادm2  1×1 صورت پذیرفت. برآوردی از شدت آلودگی سواحل ایران به ته ­سیگار ارائه گردیده و مروری بر مقالات انتشار یافته در خصوص اثرات مضر ته­ سیگار­ها صورت پذیرفته است.
یافته ­ها: تراکم ته ­سیگارها در محدوده 0/22 الی 2/11 عدد ته ­سیگار در هر متر مربع (item/m2) بوده است. پارک ملی بوجاق و بندر انزلی به­ ترتیب کم­ترین و بیشترین آلودگی ته ­سیگار را نشان دادند. نتایج نشان­ دهنده افزایش آلودگی ته‌سیگار در سواحل شهر­های پرجمعیت در مقایسه با نواحی ساحلی کمتر توسعه یافته بوده است. همچنین، ایستگاه‌های منطبق بر سواحل گردشگری و سواحل با شیب ملایم پتانسیل بیشتری برای تجمع ته­ سیگار را دارا بودند. آلودگی بالای سواحل بندر انزلی به ته­ سیگار را می ­توان به کاربرد گسترده گردشگری این سواحل نیز مرتبط دانست.
نتیجه­ گیری: نظر به آلودگی بالای سواحل پرتردد به ته­ سیگار، ضروریست نسبت به شناسایی سواحلی که پتانسیل بالاتری جهت تجمع این پسماند را دارند اقدام گردیده و برنامه­ های پاکسازی پسماند­های دریایی از سواحل برای آنها اجرا گردد. به­ علاوه، باید برنامه­ های مدیریتی مؤثری برای فرهنگ­ سازی جهت کاهش آلودگی ته­ سیگار انجام گردد.
واژه‌های کلیدی: ته سیگار، گیلان، پسماند، پلاستیک
دریافت: 1401/4/20 | پذیرش: 1402/7/30 | انتشار: 1402/9/15