دوره 14، شماره 4 - ( 12-1400 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 576-563 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pouryousef N, Ahmady M, Shariatifar N, Jafarian S, Shahidi S. The effects of poneh essential oil (free and nonoliposomes forms) on chemical, biological and sensory characteristics of minced silver carp fish at 4 °C. ijhe 2022; 14 (4) :563-576
پوریوسف ندا، احمدی محمد، شریعتی فر نبی، جعفریان سارا، شهیدی سید احمد. بررسی اثر اسانس پونه به فرم‌های نانو و آزاد بر نگهداری ماهی کپور نقره‌ای چرخ کرده در طول دوره نگهداری در دمای 4 درجه سانتی‌گراد. سلامت و محیط زیست. 1400; 14 (4) :563-576

1- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سوادکوه، سوادکوه، مازندران، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سوادکوه، سوادکوه، مازندران، ایران ، drahmady@gmail.com
3- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، آمل، مازندران، ایران
زمینه و هدف: امروزه، استفاده از روش‌های کاهش دهنده فساد اکسـیداتیو و میکروبـی در محصـولات دریایی از نظـر بهداشتی دارای اهمیت است. هدف مطالعه تعیین اثر فرم آزاد و نانولیپوزوم اسانس پونه (Mentha pulegium L.) جهت افزایش زمان ماندگاری و بهبود ویژگی‌های حسی ماهی چرخ کرده کپور نقره‌ای (Hypophthalmichthys molitrix) در طی دوره نگهداری در یخچال است.
روش بررسی: در این مطالعه خواص آنتی باکتریال فرم آزاد و نانولیپوزوم اسانس 1 و 2 درصد پونه روی گوشت ماهی چرخ شده کپور نقره‌ای تلقـیح شـده بـا باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلی سنجیده شد. همچنین آزمون‌های شیمیایی (سنجش 2،2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، اندازه­گیری پراکسید (PV)، اندازه گیری pH، اندازه گیری نیتروژن فرار کل‌ (TVB-N) و تیوباربیتوریک اسید (TBARs)) و خواص حسی گوشت ماهی چرخ شده کپور نقره‌ای در طی نگهداری در دمای یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد افزودن اسانس پونه (فرم‌های آزاد و نانولیپوزوم) با توجه به نتایج میکروبی و نیز نتایج آزمایشات شیمیایی می‌تواند به طور موثری از رشد میکروبی و فساد شیمیایی جلوگیری نماید (0/05>p). تیمار حاوی نانواسانس پونه 2 درصد در مقایسه با تیمارهای کنترل، نانواسانس پونه شده 1 و اسانس‌های آزاد 1 و 2 درصد بیشترین تاثیر را بر روی ویژگی‌های شیمیایی، میکروبی و حسی ماهی چرخ شده، در طی دوره نگهداری دارد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به‌دست آمده می‌توان از فرم نانواسانس پونه 2 درصد به عنوان یک افزودنی مناسب برای افزایش ماندگاری ماهی کپور چرخ کرده در صنعت غذایی ماهی استفاده نمود.
دریافت: 1400/10/14 | پذیرش: 1400/11/13 | انتشار: 1400/12/25