دوره 14، شماره 4 - ( 12-1400 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 762-747 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansarinasab M, Bidmal N. The impact of environmental pollutants emission (carbon dioxide) on life expectancy of men and women in Iran. ijhe 2022; 14 (4) :747-762
انصاری نسب مسلم، بیدمال نجمه. اثر انتشار آلاینده ‌های محیطی (دی اکسید کربن) بر امید به زندگی مردان و زنان در ایران. سلامت و محیط زیست. 1400; 14 (4) :747-762

1- گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه ولی‌عصر (عج)، رفسنجان، ایران ، M.Ansarinasab@vru.ac.ir
2- گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه ولی‌عصر (عج)، رفسنجان، ایران
زمینه و هدف: در بین گازهای گلخانه‏ ای به دلیل اینکه گاز CO2 بیشترین نقش را داشته بنابراین اثر آن بر شاخص‌های سلامت مانند امید به زندگی حائز اهمیت است. از این‌رو یکی از چالش‌های مهم بخش سلامت کشورها، اثر انتشار آلاینده ‏های محیطی به‌ویژه گاز CO2 بر امید به زندگی مردان و زنان است.
روش‌ بررسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی و کاربردی با رویکرد اقتصاد سلامت است. این مقاله به بررسی اثر انتشار آلاینده‏ ها مخصوصاً CO2، درآمد سرانه، نرخ مرگ‌ومیر و نرخ تولد به تفکیک بر امید به زندگی ایرانیان پرداخته است. این تحلیل با استفاده از رگرسیون کوانتیل در نرم‌افزار EViews10 برای دوره زمانی 1960 تا 2019 انجام گرفته است. در این مطالعه ابتدا اثر انتشار آلاینده‏ ها بر امید به زندگی کل ایرانیان محاسبه شده است. سپس اثر CO2 بر امید زندگی زنان و مردان ایرانی در چندک ‏های مختلف برآورد شده است.
یافته ‏ها: یافته ­های این پژوهش نشان داد که اثر انتشار گاز کربن دی‌اکسید سرانه بر امید به زندگی کل (0/133-)  بوده و اثر انتشار این آلاینده بر امید به زندگی مردان (0/170-) و زنان (0/127-) هر دو منفی و معنی‌دار برآورد شده است به‌نحوی‌که این اثر بر امید به زندگی مردان 0/43 درصد بیش از زنان بوده است. همچنین اثر مرگ‌ومیر بر امید به زندگی منفی بوده و اثر درآمد سرانه بر امید به زندگی مثبت بوده است. همچنین نرخ تولد بر امید به زندگی زنان اثری مثبت داشته درحالی‌که بر مردان اثری منفی داشته است.
نتیجه ­گیری: نتایج این پژوهش به‌خوبی نشان داد انتشار CO2 بر امید به زندگی کل، مردان و زنان اثری منفی داشته است. لذا برای افزایش امید به زندگی در کشور ایران باید به کنترل انتشار آلاینده‏ ها مخصوصاً CO2  پرداخته شود. بنابراین این نتایج می ­تواند به تصمیم‏ سازان و سیاست­ گذاران کلان کشور جهت کنترل آلاینده‏ های ‌محیطی برای افزایش امید به زندگی کمک مناسبی نماید.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هوا
دریافت: 1400/10/10 | پذیرش: 1400/12/4 | انتشار: 1400/12/25