دوره 15، شماره 1 - ( 2-1401 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 180-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabatabaei F, Mafigholami R, Moghimi H, Khoramipour S. Evaluation of the performance of Tehran drinking water treatment plants in removing nanoplastics and microplastics. ijhe 2022; 15 (1) :169-180
طباطبایی فاطمه، مافی غلامی رویا، مقیمی حمید، خرمی پور ساناز. بررسی عملکرد تصفیه خانه های آب آشامیدنی تهران در حذف نانوپلاستیک ها و میکروپلاستیک ها. سلامت و محیط زیست. 1401; 15 (1) :169-180

1- گروه محیط زیست، دانشکده مهندسی و علوم محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی تهران غرب، تهران، ایران
2- گروه محیط زیست، دانشکده مهندسی و علوم محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی تهران غرب، تهران، ایران ، royagholami123@gmail.com
3- گروه میکروبیولوژی، دانشکده زیست شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: میکروپلاستیک ­ها می‌توانند دارای اثرات مضری برای جانداران از جمله انسان­ ها داشته باشند. این ذرات در تمامی منابع آبی، خاکی و غذایی شناسایی شده ­اند. در این میان، منابع آب شیرین دارای اهمیت بسزایی هستند، زیرا از طریق تصفیه خانه ­های آب، به عنوان منبع آبی برای انسان­ ها در نظر گرفته می‌شوند. لذا این مطالعه به بررسی عملکرد تصفیه خانه ­های تهران در حذف این ذرات می‌پردازد.
روش بررسی: در این مطالعه عملکرد 3 تصفیه خانه آب آشامیدنی شهر تهران، در حذف این ذرات مورد بررسی قرار گرفت. در بیشتر مطالعات صورت گرفته در سطح جهان، ذرات بزرگ‌تر از µm 1 بررسی شدند، اما در این مطالعه ذرات نانوپلاستیک با سایز کوچک‌تر از µm 1 نیز مورد بررسی قرار گرفته و همچنین تاثیر فصل گرم و سرد سال نیز، در غلظت این ذرات در نظر گرفته شد.
یافته ­ها: طبق نتایج مطالعه، مقدار ذرات میکرو و نانوپلاستیک در ورودی تصفیه خانه­ ها در فصل گرم سال 309±2569 تا MP/L 425±3918 و در خروجی آنها 32±1492 تا MP/L 146±2279 بوده که نشان‌دهنده افزایش این ذرات در فصل گرم است. در نتیجه، تصفیه خانه ­های مورد مطالعه تنها قادر به حذف 32/1 تا 59/9 درصد از این ذرات بودند. به علاوه، با استفاده از میکروسکوپ الکترونی، میکروپلاستیک­ ها از لحاظ شکل ظاهری به سه دسته فیبر، فراگمنت و فیلم دسته بندی شدند.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج در این مطالعه، تصفیه خانه ­های تهران عملکرد ضعیفی در حذف این ذرات دارند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1400/10/6 | پذیرش: 1401/2/20 | انتشار: 1401/3/28