دوره 14، شماره 3 - ( 9-1400 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 562-553 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khebri Z, Sadeghian F, Faqhihi F. A review of Dolochar reuse methods (waste from sponge iron factories). ijhe 2021; 14 (3) :553-562
خبری زهرا، صادقیان فاطمه، فقیهی فهیمه. مروری بر روش های استفاده مجدد از دولوچار (پسماند کارخانه های آهن اسفنجی). سلامت و محیط زیست. 1400; 14 (3) :553-562

1- شرکت پژوهندگان آرمان سبز محیط، پردیس فناوری و نوآوری دانشگاه یزد، پارک علم و فناوری یزد، یزد، ایران
2- شرکت پژوهندگان آرمان سبز محیط، پردیس فناوری و نوآوری دانشگاه یزد، پارک علم و فناوری یزد، یزد، ایران ، f.sadeghian1367@yahoo.com
زمینه و هدف: دولوچار، خاکستر به‌جامانده از واکنش زغال­ سنگ و گندله برای تولید آهن اسفنجی در فرایند احیای مستقیم سنگ آهن به روش زغال ­پایه است. این پسماند در ایران، به نزدیک‌ترین محل دفن زباله منتقل شده یا در نزدیک‌ترین محل به کارخانه دفن می­ گردد. در حالی‌که این روش‌ها به دلیل ریزدانه بودن پسماند و وجود فلزات سنگین در ترکیبش، نگرانی عمده برای محیط زیست محسوب می‌شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی روش ­های استفاده مجدد از دولوچار است تا ضمن حل مشکل آلودگی محیط، به عنوان مواد کمکی در مصارفی مثل راه ­سازی و تصفیه پساب آلوده استفاده گردد.
روش بررسی: بررسی واژه دولوچار در پایگاه‌های اطلاعاتی MagIran، SID،Science Direct  نشان داد پیشینه طولانی برای استفاده مجدد از آن وجود ندارد. تنها 14 مقاله انگلیسی یافت شد که تمامی آنها در تحقیق به‌کار رفت؛ بنابراین مقاله حاضر برای نخستین بار به موضوع استفاده مجدد از دولوچار در ایران می‌پردازد.
یافته‌ها: با بررسی و مطالعه پژوهش‌های پیشین استفاده مجدد از دولوچار در پنج بخش دسته‌بندی شد. دولوچار در تصفیه فاضلاب (حذف مس، کروم، رنگ، فسفات، نیترات، سورفاکتانت)، حذف کروم از زهاب معادن (بیش از 94 درصد استفاده به عنوان گاز سنتز، استفاده به عنوان محیط فیلتر (سه برابر بهتر از فیلتر ماسه‌ای) و استفاده در ساختمان­ سازی و راه­ سازی (جایگزین مواد درشت‌دانه) به‌کار می‌رود.
نتیجه‌گیری: ظرفیت بالای دولوچار در جذب مواد زائد و تصفیه فاضلاب نشان می‌دهد ضروری است در ایران نیز به‌جای دفن یا رها کردن آن در محیط، به استفاده مجدد از آن پرداخت.
نوع مطالعه: مرور ساختاریافته | موضوع مقاله: فاضلاب
دریافت: 1400/8/12 | پذیرش: 1400/10/11 | انتشار: 1400/11/11