دوره 14، شماره 4 - ( 12-1400 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 642-629 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kheiri Soltan Ahmadi R, Nazarnejad H, Asadzadeh F. Analytical assessment of Mahabadchai river water quality using Iran water quality index. ijhe 2022; 14 (4) :629-642
خیری سلطان احمدی رضا، نظرنژاد حبیب، اسدزاده فرخ. ارزیابی تحلیلی کیفیت آب در طول رودخانه مهابادچای با شاخص کیفیت آب‌های سطحی ایران. سلامت و محیط زیست. 1400; 14 (4) :629-642

1- گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، h.nazarnejad@urmia.ac.ir
3- گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
زمینه و هدف: با صنعتی شدن جوامع و افزایش بهره ­وری از آب‌های سطحی، آلودگی رودخانه­ ها توسط آلاینده­ های کشاورزی، صنعتی و فاضلاب‌های انسانی افزایش یافته است. لذا بررسی آلودگی‌ رودخانه‌‌ها جهت برنامه‌‌ریزی‌های منطقه‌ای و زیست‌محیطی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. برای ارزیابی آلودگی آب‌های سطحی تعدادی از شاخص‌های کیفیت آب­ های سطحی مورد بررسی قرار گرفتند.
روش بررسی: برای بررسی کیفیت آب رودخانه مهابادچای از شاخص کیفیت منابع آب سطحی ایران (SCIRWQI) استفاده شد. نمونه­ برداری‌ در طول رودخانه مهابادچای و با در نظر گرفتن مواردی مانند محل‌های نزدیک به زهکش‌های احداث شده در سواحل رودخانه و مکان­ های تخلیه پساب‌های کشاورزی و خانگی انجام شد.
یافته‌ها: ضریب همبستگی پیرسون بین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی و میکروبی آب نشان می‌دهد که کلیفرم مدفوعی، BOD، COD، نیترات، آمونیوم و فسفات، کدورت و سختی کل با یکدیگر ارتباط معنی‌دار مثبت در سطح 99 درصد (0/01>p) دارند. طبق این شاخص، نمونه­ های بالادست رودخانه در رده خوب، ایستگاه­ های میانی در رده نسبتا خوب تا متوسط، و نمونه­ های پایین دست رودخانه در رده نسبتا بد طبقه ­بندی می ­شوند.
نتیجه‌گیری: بررسی ارتباط بین هر پارامتر و شاخص IRWQISC نشان داد که کلیفرم مدفوعی، BOD، COD، آمونیوم و کدورت اثرپذیری بیشتری در تعیین این شاخص دارند. اغلب پارامترهای مورد بررسی، در بالادست رودخانه کم و به‌تدریج در طول رودخانه و به طرف مناطق شهری و صنعتی به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1400/7/7 | پذیرش: 1400/10/19 | انتشار: 1400/12/25