1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، hamzesharifi95@gmail.com
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران و مرکز تحقیقات محیط زیست، پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماریهای غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (2658 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه میکروپلاستیکها در محیطهای آبی و خاکی، هوا و مواد غذایی یافت شدهاند. این مواد با جذب آلایندههای دیگر، آنها را نیز همراه با خود انتقال داده و باعث تهدید سلامت انسانها، حیوانات و محیط زیست میشوند. اندازهگیری و ارزیابی میکروپلاستیکها میتواند باعث افزایش دانش در مورد آنها و درک اثرات زیانآور احتمالی آنها شود. با این حال، تاکنون روش استانداردی برای اندازهگیری میکروپلاستیکها ایجاد نشده است و اندازهگیری میکروپلاستیکها در مطالعات با روشهای متفاوتی انجام شده است. هدف از این مطالعه، بررسی روشهای مختلف اندازهگیری میکروپلاستیکها در آب و فاضلاب و شناسایی نقاط ضعف و قوت این روشها است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری بوده که در زمستان سال 1399 خورشیدی، با جستجو در پایگاه دادههای PubMed، Google Scholar، Web of Science و Scopus با استفاده از کلید واژههای Microplastic"، "Water"، "Drinking-water"، "Wastewater"، "Surface"، "Bottled-water" و "Marine" و انتخاب مقالات چاپ شده بین سالهای 2015 تا 2021 در مجلات معتبر و مقایسه و بررسی آنها انجام شد.
یافتهها: مراحل اصلی اندازهگیری میکروپلاستیکها در مطالعات مختلف شامل نمونهبرداری و صافسازی، پیشتصفیه و هضم، جداسازی براساس اختلاف چگالی، شمارش و شناسایی ترکیب شیمیایی میکروپلاستیکها است.
نتیجهگیری: هضم با استفاده از آب اکسیژنه، شناورسازی با نمک طعام، شمارش توسط استریومیکروسکوپ و طیفسنجی توسط طیفسنج FTIR و micro-RAMAN بیشترین کاربرد را در مطالعات مربوط به آب و فاضلاب دارد. با این حال متفاوت بودن روشهای اندازهگیری و شناسایی میکروپلاستیکها، مقایسه نتایج مطالعات را با مشکل روبرو کرده است و به نظر میرسد باید در راستای استانداردسازی این روشها تلاش شود.
واژههای کلیدی: میکروپلاستیک،
آب،
فاضلاب
نوع مطالعه:
مرور ساختاریافته |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1399/12/21 | پذیرش: 1400/8/8 | انتشار: 1400/8/24