دوره 14، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 350-335 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirbolooki H, Hajibabaei M. Use of advanced Fenton and Fenton-like oxidation methods to treat wastewater containing Spiramycin antibiotic. ijhe 2021; 14 (2) :335-350
میربلوکی هانیه، حاجی بابایی مهرشاد. استفاده از فرایند اکسیداسیون پیشرفته فنتون و شبه فنتون جهت تصفیه فاضلاب حاوی آنتی بیوتیک اسپیرامایسین. سلامت و محیط زیست. 1400; 14 (2) :335-350

1- گروه مهندسی محیط زیست، پژوهشکده محیط زیست، جهاد دانشگاهی، رشت، ایران ، mirbolooki@acecr.ac.ir
2- گروه عمران-محیط زیست، موسسه آموزش عالی، جهاد دانشگاهی، رشت، ایران
زمینه و هدف: آنتی­ بیوتیک ­ها از جمله آلاینده­ های سخت تجزیه­ پذیر و مقاوم در محیط زیست هستند که با توجه به خاصیت ضد زیستی آ­نها، حذف و یا کاهش مقدار ورود این آلاینده به محیط امری ضروری است و در این راستا، هدف اصلی از این تحقیق، بررسی کارایی فرایند فنتون و شبه فنتون جهت تصفیه فاضلاب حاوی آنتی­بیوتیک اسپیرامایسین است.
روش بررسی: اثرات متغیرهای مستقل شامل pH، زمان تماس و مقدار غلظت اکسنده (H2O2) و کاتالیزور (Fe2+ و Fe3+) بر حذف شاخص COD با استفاده از دستگاه COD متر اندازه­گیری شد و دامنه و تعداد آزمایش­ها با نرم افزار طراحی آزمایش به روش سطح پاسخ (RSM) تعیین گردید.
یافته‌ها: شرایط بهینه آزمایش در روش فنتون با راندمان تصفیه 63/31 درصد، در pH برابر با 4، غلظت هیدروژن پراکسید برابر با mg/L 50، غلظت آهن (Fe2+) برابر با mg/L 75 و زمان تماسmin  5 حاصل شد و شرایط بهینه آزمایش در روش شبه فنتون با راندمان تصفیه 51/21 درصد، در pH برابر با 3، غلظت هیدروژن پراکسید برابر با mg/L 60، غلظت آهن (Fe3+) برابر با mg/L 137/50 و زمان تماس min  32/5 حاصل شد. بر‌اساس نتایج آنالیز واریانس ANOVA، مقدار f در روش فنتون، نشان­ دهنده معنی ­دار بودن مدل است.
نتیجه­گیری: بر‌اساس نتایج، روش اکسیداسیون فنتون به‌عنوان روش بهینه جهت حذف COD از فاضلاب سنتزی حاوی آنتی­ بیوتیک اسپیرامایسین انتخاب شد که می­ تواند به عنوان روشی کارآمد در تصفیه فاضلاب­ های حاوی آنتی­ بیوتیک بکار گرفته شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فاضلاب
دریافت: 1399/10/24 | پذیرش: 1400/8/24 | انتشار: 1400/10/5