دوره 13، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 704-693 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babaei A, Bahrami M, Maleki M, Tavafi H. Evaluation of two remediation techniques for the removal of silica from contaminated soil, Azandarian region, Iran. ijhe 2021; 13 (4) :693-704
بابائی آرش، بهرامی مریم، ملکی معصومه، طوافی حدیث. ارزیابی کارایی دو روش پالایش زیستی در حذف ترکیبات سیلیس از خاک منطقه ازندریان. سلامت و محیط زیست. 1399; 13 (4) :693-704

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران ، a.babaei@sheffield.ac.uk
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
زمینه و هدف: زیست پالایی و به تبع آن یکی از شاخه‌های اصلی آن، یعنی گیاه پالایی، از فرایندهای مهم و اساسی برای پاک سازی و حذف آلودگی‌ها در محیط زیست محسوب می‌گردد. با توجه به کثرت کارخانجات سیلیس در منطقه­ ازندریان شهرستان ملایر و آلودگی زیاد سیلیس خاک در این منطقه، این مطالعه­ با هدف مقایسه­ اثر زیست پالایی قارچ  Fusarium oxysporum و گیاه پالایی Portulace olerace.L در جذب سیلیس صورت گرفت.
روش بررسی: به این منظور کشت خرفه در شرایط گلخانه­ای و در غلظت­های مختلف سیلیس و تحت تیمار قارچ در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت.
یافته‌ها: نتایج حاصله نشان داد که قارچ با سرعت بالا و در آلودگی سیلیس با غلظت 95 درصد به‌راحتی رشد کرده و توانست 84/50 درصد سیلیس موجود در خاک را جذب کند و گیاه هم توانست در آلودگی 80 درصد سیلیس، بالاترین میزان جذب را به مقدار 61/71 درصد داشته باشد و بیشترین میزان جذب سیلیس در همزیستی گیاه و قارچ در غلظت 80 درصد سیلیس و به میزان 69/90 درصد است.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که سیلیس تاثیر مثبت و معنی­داری بر صفات فیزیولوژیکی گیاه خرفه داشته و باعث افزایش میزان فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین شده است. همزیستی قارچ و گیاه هم باعث افزایش صفات فیزیولوژیکی نام برده در گیاه خرفه شد. همچنین همزیستی گیاه و قارچ در جذب سیلیس تاثیر مثبتی داشته است و می‌تواند به کاهش آلودگی‌های ناشی از تراکم سیلیس در منطقه موثر باشد.
دریافت: 1399/5/9 | پذیرش: 1400/3/22 | انتشار: 1400/5/24