دوره 13، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 364-349 | برگشت به فهرست نسخه ها

Daneshfar M A, Ardjmand M. Selection of suitable landfills sites for oily drilling wastes of Iranian offshore oil company in Qeshm island using analytical hierarchy process and geographic information system. ijhe 2020; 13 (2) :349-364
دانشفر محمدامین، ارجمند مهدی. انتخاب مکان‌های مناسب دفن پسماندهای حفاری روغنی شرکت نفت فلات قاره ایران در جزیره قشم با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات جغرافیایی. سلامت و محیط زیست. 1399; 13 (2) :349-364

1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، گروه مهندسی شیمی، تهران، ایران
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، گروه مهندسی شیمی، تهران، ایران ، m_arjmand@azad.ac.ir
زمینه و هدف: دفن نامناسب پسماندهای حفاری اثرات نامطلوبی بر روی محیط زیست و سلامتی افراد دارد. این پژوهش با هدف انتخاب مکان‌های مناسب دفن پسماندهای حفاری نفت و گاز در جزیره قشم با استفاده از GIS و AHP صورت گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه از هر یک از معیارهای مؤثر در مکان‌یابی دفن پسماند حفاری نقشه وزن‌دار تهیه شد. در مرحله بعد هر یک از لایه‌های تهیه شده رتبه بندی شد. رتبه بالا بیانگر اهمیت بیشتر و رتبه پایین بیانگر اهمیت کمتر لایه است.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد فاصله از مراکز جمعیتی (وزن 0/222)، شبکه ارتباطی (جاده‌ها) (وزن 0/169) و آب‌های سطحی (وزن 0/142) در انتخاب مکان‌های دفن پسماند حفاری دارای اهمیت بیشتری است. تلفیق نقشه‌های رتبه بندی شده با اعمال وزن‌های به‌دست آمده از AHP، محدوده‌های مناسب دفن پسماند را به ۵ پهنه کاملا مناسب، مناسب، نسبتا مناسب، نسبتا نامناسب و نامناسب تفکیک نموده است.
نتیجه‌گیری: اولویت‌های مشخص شده در پهنه‌های کاملا مناسب می‌توانند مبنای تصمیم گیری قرار گرفته و مکان‌های مناسب نیز می‌تواند به‌عنوان اولویت‌های بعدی در دستور کار قرار گیرند.
دریافت: 1399/2/30 | پذیرش: 1399/9/11 | انتشار: 1399/10/29