دوره 13، شماره 1 - ( 2-1399 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 76-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yeganeh Far M, Shakeri A, Rastegari Mehr M, Lahijani O. Investigating abundance and characteristics of microplastics as emerging pollutants in sediments of Taleqan dam and upstream river in Alborz province. ijhe 2020; 13 (1) :65-76
یگانه فر مینا، شاکری عطا، رستگاری مهر میثم، لاهیجانی امید. مطالعه فراوانی و خصوصیات ذرات میکروپلاستیک به عنوان آلاینده های نوظهور در رسوبات سد طالقان و رودخانه بالادست در استان البرز. سلامت و محیط زیست. 1399; 13 (1) :65-76

1- گروه زمین شناسی کاربردی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- گروه زمین شناسی کاربردی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، atashakeri@khu.ac.ir
زمینه و هدف: آلودگی میکروپلاستیک­ در چند دهه گذشته با روند افزایشی، به‌عنوان یک معضل عمده زیست­ محیطی در مقیاس جهانی محسوب می ­شود. سدها می­ توانند مخزنی مهم برای تجمع میکروپلاستیک­ ها باشند از اینرو در این مطالعه، وجود میکروپلاستیک­ ها در رسوبات سد طالقان و رودخانه بالادست آن به منظور: 1) تعیین وضعیت محلی آلودگی میکروپلاستیک و 2) تعیین فراوانی و ویژگی ­های میکروپلاستیک­ های شناسایی شده، مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: نمونه ­برداری از رسوبات در 15 ایستگاه در رودخانه بالادست و مخزن سد انجام شد. پس از آماده­ سازی نمونه ­ها از روش جداسازی براساس اختلاف چگالی برای جداسازی میکروپلاستیک ­ها از رسوب و برای شمارش تعداد میکروپلاستیک ­ها و بررسی خصوصیات آنها از استریو میکروسکوپ و SEM-EDX استفاده شده است.
یافته­ ها: براساس نتایج به‌دست آمده بیشینه و کمینه تعداد ذرات میکروپلاستیک شمارش شده به‌ترتیب در محدوده شهر طالقان با 2050 ذره در  g300 و مخزن سد با 478 ذره در  g300 نمونه رسوب مشاهده شد. شکل، رنگ و اندازه غالب در ذرات شمارش شده به‌ترتیب چند وجهی، بی ­رنگ (شفاف) و μm 250-100 است.
نتیجه­ گیری: نتایج نشان می ­دهد میزان تمرکز میکروپلاستیک ­ها در ایستگاه­ های نزدیک به مناطق شهری و روستایی به‌دلیل ورود فاضلاب و رهاسازی انواع پسماندهای خانگی در آب، و همچنین در اسکله به‌دلیل تردد بیشتر افراد محلی و گردشگران و ریختن زباله در نوار ساحلی دریاچه، بیشتر از سایر ایستگاه ­ها است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1398/12/23 | پذیرش: 1399/3/20 | انتشار: 1399/6/15