دوره 13، شماره 1 - ( 2-1399 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 86-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fatemi Ghomsheh A, Nezami S. Study of nitrate status in some vegetables collected from Kermanshah vegetables markets. ijhe 2020; 13 (1) :77-86
فاطمی قمشه اکرم، نظامی ساره. بررسی وضعیت نیترات در برخی سبزیجات جمع آوری شده از بازارهای تره بار شهر کرمانشاه. سلامت و محیط زیست. 1399; 13 (1) :77-86

1- گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
2- گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، snezami1981@gmail.com
چکیده:   (2028 مشاهده)
زمینه و هدف: بخش عمده­ ای از نیترات مصرفی توسط انسان از سبزی­ های مصرف شده در رژیم غذایی روزانه وارد بدن می­ شود. بالا بودن غلظت نیترات در اندام­ های قابل مصرف سبزی‌ها باعث انواع مسمومیت­ ها، تولید بیماری کم خونی در کودکان و تولید ماده سرطان­ زای نیتروز آمین در بزرگسالان می­ گردد. به منظور بررسی غلظت این ترکیب در تعدادی از سبزیجات پرمصرف شهر کرمانشاه، از چهار بازار اصلی تره ­بار این شهر نمونه­ هایی در تابستان ۱۳۹۸ جمع­ آوری شد.
روش بررسی: پس از آماده­ سازی نمونه­ ها در آزمایشگاه و تهیه عصاره آنها، غلظت نیترات با دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج nm ۴۱۰ تعیین گردید.
یافته ­ها: براساس نتایج، بین غلظت نیترات در سبزی‌های بازار­­های مختلف در تعدادی از سبزیجات اختلاف معنی­ دار آماری در سطح ۵ درصد مشاهده شد. بیشترین غلظت نیترات به‌ترتیب در سبزیجات برگی، غده­ای و بوته ­ای حاصل شد. در بین سبزیجات برگی شاهی با میانگین غلظت  mg/kg2052/14، در سبزیجات غده­ای سیب ­زمینی با غلظت  mg/kg 127/01 و در سبزیجات بوته­ ای خیار با غلظت mg/kg  37/20 وزن تر بالا­ترین غلظت نیترات را داشتند.
نتیجه­ گیری: براساس حدود مجاز استاندارد ملی ایران، غلظت نیترات کرفس و پیاز قرمز در بازار آزادی، نیترات برگ چغندر و سیب­زمینی در بازار توپخانه، و غلظت نیترات شاهی در تمامی بازار­ها بیش از حد مجاز تعیین شد. پیشنهاد می­ شود به منظور اطمینان از سالم بودن سبزیجات مصرفی، در فواصل زمانی معین و در فصول مختلف سال غلظت نیترات بررسی و کنترل شود.
متن کامل [PDF 1228 kb]   (1942 دریافت)
دریافت: 1398/11/1 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/6/15