دوره 13، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 408-385 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karyab H, Ghanbari R, Ranjbaran M, Taherkhani A M. Designing a tool to identify and prioritize the effects of construction and operation phases of combined cycle power plants on physical health. ijhe 2020; 13 (3) :385-408
کاریاب حمید، قنبری رضا، رنجبران مهدی، طاهرخانی امیرمسعود. طراحی ابزار شناسایی و اولویت‌بندی اثرات ساخت و بهره‌برداری نیروگاه‌های سیکل ترکیبی بر ‌سلامت جسمی. سلامت و محیط زیست. 1399; 13 (3) :385-408

1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
3- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران ، amirmasood.taherkhani@gmail.com
زمینه و هدف: نظر به ماهیت بسیاری از پروژه‌های عمرانی، ارزیابی اثرات آنها بر‌ سلامت انسان ضروری است. با توجه به فقدان الگوی مشخص، هدف از اجرای این مطالعه ارائه ابزاری جهت اولویت‌بندی اثرات ساخت و بهره‌ برداری نیروگاه سیکل ترکیبی بر سلامت جسمی بود.
روش بررسی: با مرور مستندات و مصاحبه‌ با 15 متخصص، متغیرهای موثر بر‌ سلامت جسمی در ساخت و بهره‌ برداری نیروگاه‌های سیکل ترکیبی شناسایی شدند. سپس سنجش روایی محتوایی گویه‌ها انجام و پرسشنامه احصاء شده جهت تعیین دامنه، مدت، احتمال، بزرگی و گستردگی اثرات بهداشتی با استفاده از مقیاس چند گزینه‌ای لیکرت در اختیار متخصصان گذاشته شد. در نهایت با روشی ابداعی فاکتورهای دارای اولویت زیاد برای ارزیابی اثرات تعیین شدند.
یافته‌ها: براساس نظرات متخصصین، 480 گویه موثر بر سلامت جسمی در ساخت و بهره برداری از نیروگاه‌های سیکل ترکیبی شناسایی ‌شد که پس از تعیین شاخص و نسبت روایی محتوایی تعداد 41 گویه حذف گردید. نتایج مطالعه نشان می‌دهد که بیماری‌های منتسب به انتشار ذرات معلق (PM2.5 و PM10)، بیماری‌های منتسب به انتشار (SO2) و بیماری‌های منتسب به انتشار اکسیدهای ازت در شرایط عادی و اضطراری مهمترین اثرات مرتبط با ساخت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی را تشکیل می‌دهد.
نتیجه‌گیری: روش ارائه ‌شده در این مطالعه، شناسایی فاکتورهای مؤثر بر ‌سلامت جسمی، تعیین‌ دامنه و اولویت‌بندی آنها را جهت ارزیابی اثرات ساخت و بهره‌ برداری از نیروگاه سیکل ترکیبی بر سلامت جسمی قابل ‌اجرا می‌نماید.
دریافت: 1398/4/7 | پذیرش: 1399/9/24 | انتشار: 1400/4/27