Ghattavi K, Naji A. Assessment of microplastics in the gastrointestinal tract of some fish caught for human consumption in Bandar Abbas, the Persian Gulf. ijhe 2019; 12 (3) :449-460
URL:
http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6248-fa.html
غطاوی خدیجه، ناجی ابوالفضل. بررسی میکروپلاستیک ها در دستگاه گوارش بعضی از انواع ماهیهای صید شده برای مصرف انسانی در بندرعباس، خلیج فارس. سلامت و محیط زیست. 1398; 12 (3) :449-460
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6248-fa.html
1- گروه مهندسی منابع طبیعی شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگان، ایران
2- گروه مهندسی منابع طبیعی شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگان، ایران ، Abolfazlnaji@gmail.com
چکیده: (4329 مشاهده)
زمینه و هدف: میکروپلاستیکها آلایندههای نوظهور شناخته شدهای در محیطهای دریایی هستند. بلع میکروپلاستیکها توسط موجودات دریایی بهعنوان مسیر اصلی است که این آلایندهها میتوانند اثرات مخربی بر موجودات دریایی داشته باشند.
روش بررسی: به منظور بررسی و سنجش میکروپلاستیکهای موجود در ماهیان خلیج فارس از روش نمونهبرداری تصادفی و هضم نمودن بافتها و شناورسازی میکروپلاستیکها استفاده شد و با این روش به بررسی فراوانی، توزیع، شکل و رنگ میکروپلاستیکها در دستگاه گوارش ماهیان خلیج فارس پرداخته شده است.
یافتهها: با توجه به نتایج بهدست آمده، تعداد میکروپلاستیک متعلق به گونه شورت ماهیان (Sillago sihama) (62 درصد)، خنو خاکستری (Diagramma pictum) (26 درصد)، سرخو معمولی (Lutjanus johnii) (6 درصد)، شوریده (Otolithes ruber) (5 درصد)، هامور (Epinephelus coioides) (1 درصد) بود و در گونه شیر (Scomberomorus commerson) میکروپلاستیکی مشاهده نشد.
نتیجهگیری: سهم نسبی اشکال مختلف میکروپلاستیکها در هر گونه از ماهیان نشان داد که میکروفیبرها با بیش از 87 درصد فراوانترین اشکال میکروپلاستیک و فرگمنتها و فیلمها با بهترتیب 11 درصد و 2 درصد کمترین غلظت مشاهده شده بودند. براساس نتایج این تحقیق، گونه Sillago sihamaبهعنوان شاخص مناسبی برای آلودگی میکروپلاستیکها بین گونههای مورد مطالعه در خلیج فارس پیشنهاد میگردد. مصرف میکروپلاستیک، یک مسیر بالقوه برای انتقال مواد افزودنی پلاستیک، فلزات، هیدروکربنهای آروماتیک و دیگر آلایندههای آلی پایدار و سایر مواد غذایی دیگر حیوانات و مصرف کنندگان انسانی را از ماهی فراهم میکند. بنابراین، تحقیقات جامعتری در مورد میکروپلاستیکها و نانوپلاستیکها و اثراتشان میبایست در زنجیره غذایی انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/2/17 | پذیرش: 1398/4/18 | انتشار: 1398/9/30