دوره 11، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 448-433 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nourozifard P, Mortazavi S, Asad S, Hassanzadeh N. Evaluation of contamination of Qeshm island coastal sediments with Cu, Pb, Zn, Cd, Ni, Cr using sediment quality indices. ijhe 2018; 11 (3) :433-448
نوروزی فرد پریسا، مرتضوی ثمر، اسد صدیقه، حسن زاده نسرین. ارزیابی آلودگی رسوبات ساحلی جزیره قشم به عناصر Cu, Pb, Zn, Cd, Ni, Cr با استفاده از شاخص های کیفیت رسوب. سلامت و محیط زیست. 1397; 11 (3) :433-448

1- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
2- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران ، mortazavi.s@gmail.com
3- گروه بیوتکنولوژی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: رسوبات دریایی مهمترین اجزای پایش سلامت بوم‌سازگان­ های (اکوسیستم) آبی هستند. پژوهش حاضر با استفاده از شاخص ­های کیفیت رسوب به بررسی وضعیت آلودگی در  بوم­ سازگان قشم و نیز ارزیابی میزان سمیت عناصر مورد بررسی برای موجودات زنده آن می­ پردازد.
روش بررسی: نمونه‌برداری از رسوبات سطحی هفت ایستگاه در سواحل قشم انجام و نمونه‌ها با ترکیبی از اسید نیتریک و پرکلریک هضم و غلظت فلزات با دستگاه جذب اتمی اندازه‌گیری شد.
یافته ­ها: نتایج شاخص­ های برآورد سمیت بوم­ شناختی نشان داد رسوبات دریاچه هامون و اسکله ذاکری از نظر زیستی سمیت زیادی دارند. نتایج شاخص برخه خطر اصلاح شده حاکی از بالا بودن شدت آلودگی برای فلزات مس و نیکل در اغلب ایستگاه‌ها است که با نتایج شاخص آلودگی بالقوه در رابطه با فلز نیکل مطابقت دارد. همچنین نتایج شاخص آلودگی بالقوه و فاکتور آلودگی در مورد مقدار عنصر سرب مطابقت دارد. مطابق نتایج شاخص آلودگی دریاچه هامون و اسکله ذاکری به­ شدت آلوده و شاخص اصلاح شده آن نشاندهنده وضعیت آلوده در رمچاه، دریاچه هامون، اسکله ذاکری و جزایر ناز است. شاخص غنی ­شدگی نیز با آلودگی قابل ‌توجه در رابطه با اغلب فلزات مویدی بر سایر شاخص‌های مورد بررسی و آلودگی منطقه مورد­ مطالعه است.
نتیجه­ گیری: با توجه به بالاتر بودن غلظت عناصر از رهنمودهای کیفیت رسوب، وجود سمیت بالای رسوبات برای آبزیان این بوم‌سازگان تایید می­ شود. ایستگاه‌های رمچاه، دریاچه هامون، اسکله ذاکری وضعیت آلودگی بالاتری داشته‌اند و سمیت بالایی برای آبزیان نشان می­ دهد که فلزات مس، نیکل و در برخی موارد، سرب بیشترین سهم را در ایجاد آلودگی رسوبات منطقه دارند.

دریافت: 1397/4/29 | پذیرش: 1397/7/25 | انتشار: 1397/9/28