دوره 10، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 420-411 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mansoorian A, Vaziri A, Zamani M, Heidaryan Naeini F. Phytoremediation of the soils contaminated with cyanide by Vetiveria zizanioides. ijhe 2017; 10 (3) :411-420
منصوریان علیرضا، وزیری آتوسا، زمانی محمد رضا، حیدریان نائینی فاطمه. بررسی گیاه پالائی خاک های آلوده به سیانید با استفاده از گیاه وتیوریا زیزانیاوایدس (Vetiveria zizanioides). سلامت و محیط زیست. 1396; 10 (3) :411-420

1- گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، mansoorian211@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3- گروه زیست فناوری مولکولی گیاهی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران
4- گروه زیست شناسی، موسسه غیرانتفاعی نوردانش، میمه، ایران
زمینه و هدف: در حوزه خطرات و آلاینده‌های زیست محیطی، سیانید یکی از مهمترین آلاینده‌های آب‌، خاک و هوا است که از لحاظ اکولوژیکی تاثیر بسیار مهمی بر اکوسیستم و محیط زیست منطقه آلوده ایجاد می‌نماید از این‌رو مطالعه حاضر با هدف بررسی گیاه پالائی سیانید با گیاه وتیور انجام گردیده است.
روش بررسی: این پژوهش از نوع مطالعه تجربی بر روی پساب‌های معدن طلا انجام گردید. پساب خشک شده را با خاک معمولی با غلظت‌های مختلف ترکیب شد و 7 تیمار با غلظت‌های مختلف سیانید به‌دست آمد (میانگین میزان سیانید در خاک G، mg/kg 14/37، خاک F، mg/kg 10/13، خاک E، mg/kg 8/09، خاک D، mg/kg 7/53، خاک C، mg/kg 3/32، خاک B، mg/kg 2/52 و خاک A بدون سیانید (به عنوان شاهد)) و پس از دو ماه میزان سیانید در خاک، ریشه و برگهای گیاه و همچنین میزان پروتئین کل و پرولین و تعداد و طول برگهای گیاه وتیور مورد اندازهگیری قرار گرفت و با نرم افزار SPSS15 و آزمون‌های توکی Tukey و  تی (Paired Samples T Test‌) مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش میزان سیانید تاثیر معنی‌داری بر روی میزان پرولین (افزایش میزان پرولین در گیاه)، پروتئین کل (افزایش میزان پروتئین کل گیاه)، تعداد برگ‌ها (کاهش تعداد) و طول (کاهش طول) برگ‌های وتیور داشت و همچنین میزان سیانید در برگ‌ها و ریشه‌های گیاه وتیور افزایش یافته و میزان سیانید در خاک تیمارهای مختلف از لحاظ میزان سیانید کاهش معنی‌داری داشت. میزان سیانید در خاک G 50/93 درصد، خاک F 38/20 درصد‌، خاک E 27/19 درصد، خاک D 38/37 درصد، خاک C 17/77 درصد‌، خاک B 16/66 درصد کاهش پیدا کرد.
نتیجه‌گیری: نتایج بیانگر آن است که افزایش میزان سیانید در خاک منجر به تغییرات در خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیائی گیاه وتیور می‌گردد ولی گیاه وتیور مقاومت بسیار بالائی نسبت به سیانید خاک نشان داده و کاشت گیاه وتیور در خاک‌های بسیار آلوده منجر به کاهش سیانید تا 50 درصد می‌گردد و نشانگر آن است که این گیاه نسبت به گیاهان دیگر مقاومت بیشتری نسبت به سیانید داشته و گیاه پالائی بهتری را نیز نشان داده است.

دریافت: 1396/5/29 | پذیرش: 1396/8/8 | انتشار: 1396/9/21