زمینه و هدف: وجود منابع مهم آلایندههای انتشاری و نقطهای ناشی از فعالیتهای انسانی در سطح زمین و نفوذ این آلایندهها به آبخوان موجب کاهش کیفیت آب زیرزمینی میشود. ارزیابی آسیبپذیری روشی کم هزینه در شناسایی نواحی مستعد به آلودگی است که در مدیریت منابع آب نقش اساسی دارد. دشت ماهیدشت یکی از دشتهای مهم استان کرمانشاه بوده و نقش بسزایی در تولید محصولات کشاورزی دارد. با برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی این دشت و بروز خشکسالیهای اخیر، و ارجح بودن نیاز شرب منطقه اراضی کشاورزی با خطر کمبود آب مواجه است. لذا برای تصمیمات بهتر در زمینه مدیریت صحیح مصرف آب و کنترل آلودگی، این محدوده مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: آسیبپذیری، بعنوان حساسیت کیفیت آبهای زیرزمینی به بار آلودگی اعمال شده تعریف میشود و توسط خصوصیات ذاتی آبخوان تعیین میگردد. در این تحقیق با استفاده از مدل دراستیک (DRASTIC) و GIS به بررسی آسیبپذیری ذاتی آبخوان دشت ماهیدشت نسبت به آلودگی پرداخته شده است. در روش دراستیک از هفت پارامتر شامل عمق تا سطح ایستابی، تغذیه خالص، مواد تشکیلدهنده آبخوان، نوع خاک، توپوگرافی، مواد تشکیلدهنده منطقه غیراشباع و هدایت هیدرولیکی برای پهنهبندی آسیبپذیری آبخوان استفاده شده که بهصورت هفت لایه اطلاعاتی توسط نرمافزار 10Arc GIS تهیه گردیده است. آمار و اطلاعات اخذ شده محدوده مورد مطالعه شامل لوگ حفاری چاهها، 44 عدد پیزومتر، آزمایشهای پمپاژ و سه ایستگاه بارانسنجی بوده است. این لایهها در نرمافزار 10ArcGIS تهیه، رتبه دهی، وزن دهی و در نهایت تلفیق گردید.
یافتهها: با تلفیق لایهها و در نظر گرفتن رتبه و وزن آنها نتایج اخذ شده نشان داد که دامنه شاخص دراستیک برای کل محدوده دشت معادل 34 تا 120 واحد بدست آمد. بر این اساس و با توجه به استانداردهای ذکر شده برای شاخص دراستیک، آبخوان در گروه آسیبپذیری بدون ریسک تا ریسک کم قرار گرفت.
نتیجهگیری: خروجی مدل دراستیک اعمال شده در منطقه مورد مطالعه، آسیب پذیری ذاتی آبخوان را نشان میدهد و میتواند بعنوان ابزار اولیه در توسعه و مدیریت منابع آب در آینده نیز به کار رود. در ضمن این مدل قادر به تولید اطلاعاتی از جنس میزان و نوع آلاینده نیست. لذا در تحقیقات آتی پیشنهاد میگردد با توجه به کم شدن میزان بارندگی و پایین آمدن تراز آب زیرزمینی، و احتمال شور شدن آب زیرزمینی پهنهبندی از لحاظ شوری مورد بررسی قرار گیرد، همچنین برای معتبر کردن نتیجه مدل عمومی دراستیک، پسابهای آبیاری و فاضلاب خانگی و صنعتی و میزان تغذیه آب زیرزمینی از آنها در نظر گرفته شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |