دوره 8، شماره 3 - ( 9-1394 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 390-379 | برگشت به فهرست نسخه ها

Molaee Aghaee E, Kamkar A, Akhondzadeh Basti A, Khanjari A, Kontominas M. Effect of packaging with Chitosan biodegradable films formulated with Garlic essential oil (Allium sativum L.) on the chemical properties of chicken fillet. ijhe 2015; 8 (3) :379-390
مولایی آقایی ابراهیم، کامکار ابوالفضل، آخوندزاده بستی افشین، خنجری علی، کونتومیناس مایکل. ارزیابی اثر بسته‌بندی با فیلم‌های زیست تخریب‌پذیر کیتوزان و فرموله شده با اسانس سیر (Allium sativum L.) بر ویژگی‌های شیمیایی فیله مرغ. سلامت و محیط زیست. 1394; 8 (3) :379-390

1- دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
2- دکترای بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، akamkar@ut.ac.ir
3- دکترای بهداشت و کنترل مواد غذایی، استاد دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
4- دکترای بهداشت و کنترل مواد غذایی، استادیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
5- دکترای شیمی مواد غذایی، استاد دانشکده تکنولوژی و شیمی مواد غذایی، دانشگاه یوآنینا یونان

زمینه و هدف: با توجه به مشکلات بسته‌بندی‌های پلاستیکی موجود برای محیط زیست، فیلم‌های خوراکی و زیست تخریب‌پذیر می‌توانند گسترش یافته و در کنترل ویژگی‌های شیمیایی و میکروبی مواد غذایی نیز موثر باشند. به ویژه درصورتی‌که اثر آنها با اضافه کردن ترکیبات طبیعی آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی نظیر اسانس‌های گیاهی تقویت یابد. در این مطالعه، اثر پوشش با فیلم کیتوزان حاوی اسانس سیر بر تغییرات شیمیایی فیله مرغ طی نگهداری در دمای یخچال مورد نظر بود.

روش بررسی: درصدهای مختلف اسانس سیر (0، 0/5، 1 و 2 درصد) در تهیه فیلم کیتوزان بکار برده شد. با روش کستینگ و با استفاده از گلیسرول (پلاستیسایزر) و تویین 80 (امولسیفایر) پس از هموژن کردن و قالب‌گیری فیلم‌ها تهیه شدند. آزمون‌های گوناگون شیمیایی در روزهای 0، 2، 4، 7، 10 و 14 بر روی فیله‌های مرغ پوشش داده شده با فیلم‌های مختلف و نگهداری شده در C° 4 و آنالیز آماری بوسیله نرم افزار SPSS انجام گرفت.

یافته‌ها: نمونه‌های پوشش داده شده با فیلم‌های مختلف در طول مطالعه نسبت به نمونه‌های کنترل مقادیر پایین‌تری از pH، ازت فرار کل، ترکیبات واکنش تیوباربیتوریک اسید و اندیس پراکسید نشان دادند (0/05≥(p و به طور کلی روند وابسته به دوزی در اثر افزودن اسانس مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: بسته‌بندی مرغ با فیلم کیتوزان بویژه با افزودن سطوح مختلف اسانس سیر تاثیر بازدارندگی در افزایش عوامل مهم موثر در فساد شیمیایی آن دارد. باتوجه به اثر مهارکنندگی نسبتا مشابه مقادیر 1 و 2 درصد و نیز صرفه اقتصادی، میزان اسانس 1 درصد می‌تواند دوز بهینه‌ای باشد.

واژه‌های کلیدی: فیلم کیتوزان، اسانس سیر، فیله مرغ
دریافت: 1394/5/17 | پذیرش: 1394/7/5 | انتشار: 1394/10/7