دوره 7، شماره 4 - ( 10-1393 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 578-569 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babaei A, Nazari Z, Ahmadpour E, Hosseinzadeh M. Study and Zoning The Karun River Sediment Contamination by alkylphenolic compounds as Endocrine disrupting compounds (EDCs). ijhe 2015; 7 (4) :569-578
بابایی علی اکبر، نظری خوراسگانی زهرا، احمدپور الهام، حسین زاده محسن. مطالعه و پهنه‌بندی آلودگی رسوبات رودخانه کارون به ترکیبات آلکیل فنلی مختل‌کننده غدد درون ریز. سلامت و محیط زیست. 1393; 7 (4) :569-578

1- دکترای مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات فن آوری های زیست محیطی - دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ، babaei-a@ajums.ac.ir
2- کارشناس ارشد سم شناسی، مربی دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
3- کارشناس مهندسی بهداشت محیط، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
4- کارشناس ارشد سنجش از راه دور، سازمان آب و برق استان خوزستان

زمینه و هدف: آلکیل فنل پلی اتوکسیلات‌ها و مشتقات آنها از طریق دفع فاضلاب‌ها وارد محیط‌زیست شده و به علت خصوصیات ماندگاری در محیط زیست و سمیت و دارا بودن پتانسیل مختل‌کنندگی سیستم غدد درون ریز موجب نگرانی هستند. این مطالعه با هدف اندازه‌گیری نونیل فنل و نونیل فنل پلی اتوکسیلات‌ها در رسوبات رود کارون در دشت خوزستان انجام گردید. روش بررسی: در این مطالعه نمونه‌برداری رسوبات رود کارون در دو فصل تر و خشک در ده ایستگاه هیدرومتری طبق روش‌های استاندارد انجام گردید. نمونه‌های رسوب طبق روش استاندارد استخراج فاز جامد، آماده‌سازی و غلظت ترکیبات مورد مطالعه با دستگاه HPLC-FLD سنجش گردید. یافته‌ها: طبق نتایج این مطالعه غلظت نونیل فنل و نونیل فنل پلی اتوکسیلات‌ها در رسوبات رود کارون به ترتیب 2/43-0/21 و &mug/g 0/91-0/18 بود. نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت نونیل فنل در رسوبات رود کارون بیش از دیگر مشتقات آلکیل فنل اتوکسیلات است. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه بیانگر تجمع آلاینده‌های مختل‌کننده سیستم غدد درون ریز در رسوبات رودخانه کارون بود. مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد که بین غلظت این ترکیبات در ایستگاه‌های بالادست و پایین دست کلان شهر اهواز اختلاف معنی‌دار وجود دارد (0/05> pvalue).

دریافت: 1394/5/4 | پذیرش: 1394/5/4 | انتشار: 1394/5/4