دوره 8، شماره 3 - ( 9-1394 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 366-357 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aseman E, Mostafaii G, Sayyaf H, Asgharnia H, Akbari H, Iranshahi L. Bioremediation of the soils contaminated with cadmium and chromium, by the earthworm Eisenia fetida.. ijhe 2015; 8 (3) :357-366
آسمان الهام، مصطفایی غلامرضا، سیاف حسین، اصغرنیا حسینعلی، اکبری حسین، ایرانشاهی لیلا. بررسی زیست پالایی خاک‌های آلوده به کروم و کادمیوم توسط کرم‌های خاکی ایزنیا فوئتیدا. سلامت و محیط زیست. 1394; 8 (3) :357-366

1- کارشناسی ارشد بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کاشان
2- دکترای مدیریت محیط زیست، استادیار دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، mostafai_gr@kaums.ac.ir
3- دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل
4- دکترای آمار حیاتی، استادیار گروه آموزشی آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان
5- کارشناسی ارشد حشره شناسی پزشکی، مربی دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی کاشان

زمینه و هدف‌: در زمینه ارزیابی خطرات زیست محیطی فلزات سنگین، کرم‌های خاکی جزء مهمی از خاک، و از لحاظ اکولوژیکی به عنوان یک بیواندیکاتور مهم برای سلامت و کیفیت خاک در نظر گرفته می‌شوند. از اینرو مطالعه حاضر با هدف کارایی کرم های خاکی ایزنیا فوئتیدا در پالایش زیستی خاک‌های آلوده به کروم و کادمیوم انجام شد.

روش بررسی : تحقیق حاضر از نوع مطالعه تجربی است که بر روی خاک آلوده به کروم و کادمیوم انجام شد. غلظت آلودگی اولیه کروم و کادمیوم در خاک مورد مطالعه در دو غلظت وزنی 0/04 و  mg/g 0/08 همراه با شاهد مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 30 عدد کرم به نمونه‌های g 500 خاک آلوده اضافه گردید. غلظت کروم و کادمیوم در خاک و بدن کرم‌ها در دو مقطع زمانی 21 و 42 روز اندازه‌گیری شد. جهت اندازه‌گیری میزان غلظت کروم و کادمیوم از دستگاهICP  استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS 11/5 version  بود.

یافته‌ها‌: نتایج این مطالعه نشان داد که ارتباط معنی‌داری بین میزان کاهش فلزات از خاک ‌و تجمع فلزات کروم و کادمیوم در بدن کرم وجود داشت. همچنین کاهش قابل توجهی از نظر غلظت کروم خاک در روز 21 و 42 در طول مطالعه در مقایسه با غلظت اولیه mg/g 0/1 خاک مشاهده شد. از سوی دیگر غلظت کروم خاک بعد از 42 روز از 0/14 به mg/g 0/1 رسید.

نتیجه‌گیری: در نهایت با استفاده از نتایج این تحقیق می‌توان گفت که با افزایش مرگ و میر کرم‌ها در خاک با غلظت mg/g 0/08‌، استفاده از این فرایند به منظور زیست پالایی خاک از کروم توصیه نمی‌شود. همچنین اگرچه استفاده از این روش برای حذف کادمیوم از خاک در غلظت‌های 0/04 و mg/g 0/08 موثر است ولی نیاز به بررسی بیشتری دارد.

دریافت: 1394/1/30 | پذیرش: 1394/6/9 | انتشار: 1394/10/7