دوره 8، شماره 2 - ( 5-1394 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 248-237 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rastegari M, Saeedi M, Mollahosseini A. The Effect of Humic Acid on Phenanthrene Sorption in Kaolin Clay. ijhe 2015; 8 (2) :237-248
رستگاری محمد، سعیدی محسن، ملاحسینی افسانه. بررسی اثر حضور هیومیک اسید در جذب فنانترن در خاک رس کائولین. سلامت و محیط زیست. 1394; 8 (2) :237-248

1- دانشجوی کارشناسی ارشد عمران محیط‌زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران ، m_rastegari@civileng.iust.ac.ir
2- استاد گروه آب و محیط زیست، دانشکده عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران
3- استادیار گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، دانشگاه علم و صنعت ایران

زمینه و هدف: هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای از مهم‌ترین آلاینده های آلی به شمار می روند، که دارای اثرات سرطان‌زایی و سمیت زیاد هستند. خاک به عنوان محلی برای دفن پسماندهای صنایع و یا به عنوان بستری که ممکن است نشت آلاینده ها به هر دلیلی بر روی آن صورت پذیرد در معرض آلودگی قرار دارد. جذب و واجذب فنانترن در خاک بر سرنوشت این آلاینده در سیستم آب-خاک مؤثر است و وجود ماده آلی در ماتریس خاک می تواند بر جذب و واجذب فنانترن اثرگذار باشد. به همین دلیل بررسی اثر ماده آلی بر فرایند جذب فنانترن برای بررسی سرنوشت نهایی این آلاینده در خاک بسیار مهم است. در این مطالعه اثر افزودن هیومیک اسید استخراج شده از لئوناردیت به خاک در جذب فنانترن مورد بررسی قرار گرفته است. روش بررسی: برای بررسی اثر ماده آلی بر جذب فنانترن در خاک، در ابتدا علاوه بر خاک کائولین پایه، خاک کائولین با مقدار مشخص ماده آلی از طریق آزمایش‌های ناپیوسته آماده‌سازی شد. سپس جذب فنانترن از طریق آزمایش های ناپیوسته بر روی این دو خاک انجام گرفت. یافته ها: با افزایش ماده آلی به خاک، ظرفیت تبادل کاتیونی، مقدار قابلیت خاک برای جذب رطوبت و همچنین مقدار pH خاک افزایش یافته است. رفتار جذبی فنانترن در هر دو خاک کائولین و کائولین همراه با ماده آلی با مدل خطی فروندلیچ هماهنگی بهتری داشت. همچنین مشاهده شد که ماده آلی باعث افزایش جذب فنانترن در خاک شده است. نتیجه گیری: با افزایش 41/04درصدی مقدار کاهش در اثر سوزاندن که در نتیجه افزودن هیومیک اسید به خاک اتفاق افتاده است، مشاهده شد که مقدار ضریب توزیع جذب فنانترن در خاک افزایش 36/69 درصدی داشته است.

واژه‌های کلیدی: فنانترن، ماده آلی، جذب، خاک، کائولین
دریافت: 1393/11/18 | پذیرش: 1394/7/7 | انتشار: 1394/7/7