دوره 7، شماره 2 - ( 7-1393 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 238-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karami S, Nabibidhendi G, Jafari H, Hoveidi H, Hedayati A. Risk assessment of chemical exposures using Multi Criteria Decision Making Case Study: Arak Petrochemical Plant. ijhe 2014; 7 (2) :229-238
کرمی شاهو، نبی‌بیدهندی غلامرضا، جعفری حمیدرضا، هویدی حسن، هدایتی امیر. ارزیابی ریسک مواجهه با مواد شیمیایی با استفاده از روش‌های تصمیم‌گیری چندمعیاره مطالعه موردی: پتروشیمی اراک. سلامت و محیط زیست. 1393; 7 (2) :229-238

1- دانشجوی دکتری آموزش محیط زیست، دانشگاه پیام نور، تهران
2- دکتری شیمی، استاد دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
3- دکتر برنامه ریزی ومدیریت GIS ، دانشیار دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
4- دکتری برنامه ریزی محیط زیست، استادیار دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
5- دانشجوی دکتری برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران ، Ahedayati@ut.ac.ir
زمینه و هدف: محیط اطراف انسان را مواد شیمیایی فراگرفته که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم می‌تواند سلامت انسان را به خطر اندازد. بعضی از آمارهای WHO، گویای این واقعیت است که 4 میلیون نفر در سطح جهان در صنایع شیمیایی مشغول به کار هستند و یک میلیون انسان سالانه در اثر تماس با مواد شیمیایی دچار مرگ شده و یا از کار افتاده می‌گردند و 4-1 میلیون مسمومیت ناشی از مواد شیمیایی نیز اتفاق می‌افتد. هدف از این مطالعه شناخت خطرات ناشی از مواد شیمیایی موجود در محیط کار، ارزیابی ریسک وظایف کاری و پیشنهاد اقدامات کنترلی مناسب برای حذف یا کاهش ریسک در صنعت پتروشیمی است. روش بررسی: در این پژوهش ابتدا مواد شیمیایی موجود در پتروشیمی اراک شناسایی شدند، سپس ویژگی‌هایی که نشان‌دهنده خطرآفرینی این مواد هستند، استخراج شدند و با استفاده از روش TOPSISضریب مخاطره این مواد تعیین شد، در مرحله بعد وظایف شغلی کارکنان و ضریب مواجه کارکنان با مواد شیمیایی محاسبه شد، در نهایت ضریب ریسک مواجهه با مواد شیمیایی در وظایف شغلی تعیین گردید. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد که هیچکدام از مواد موجود در مجتمع برای کارکنان ریسک خیلی بالا ندارند اما پنج ماده نفتا، گاز آمونیاک، اسید استیک، گاز کلر و متانول برای کارکنان بخش بهره‌برداری و دو ماده گاز آمونیاک و گاز کلر برای کارکنان بخش فنی و تعمیرات ریسک بالا دارند. نتیجه‌گیری: موادی که ضریب ریسک بالا و خیلی بالا دارند، بهتر است جایگزینی برای استفاده آنها یافت شود و از تولید این مواد جلوگیری شود.
دریافت: 1393/8/27 | پذیرش: 1393/8/27 | انتشار: 1393/8/27