دوره 7، شماره 2 - ( 7-1393 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 228-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akhavan S, Zare Abyaneh H, Bayat Varkeshi M. A Systematic Review on Nitrate Concentration in Water Resources of Iran. ijhe 2014; 7 (2) :205-228
اخوان سمیرا، زارع ابیانه حمید، بیات ورکشی مریم. مروری نظام مند بر مطالعات انجام شده در خصوص غلظت نیترات در منابع آبی ایران. سلامت و محیط زیست. 1393; 7 (2) :205-228

1- دکترای آبیاری و زهکشی، استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی­ سینا ، akhavan_samira@yahoo.com
2- دکترای آبیاری و زهکشی، دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی ­سینا
3- دانشجوی دکتری رشته آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا
این تحقیق، با هدف جمع آوری مطالعات انجام شده در خصوص غلظت نیترات منابع آب کشور انجام شده است. بدین منظور مقالات چاپ شده در مجلات علمی پژوهشی و همچنین مقالات ارائه شده در سمینارها و کنفرانس ها مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی مطالعات نشان داد در مجموع 116 مطالعه در 26 استان کشور صورت گرفته است. اما در استان های ایلام، البرز، خراسان جنوبی، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان مطالعاتی در این زمینه به چاپ نرسیده است. براساس مطالعات صورت گرفته، بیشترین مطالعات در استان همدان (14 مطالعه) و سپس خوزستان و مازندران (10 مطالعه) و کمترین تعداد مطالعات نیز به استان های اردبیل، بوشهر، قزوین، قم و کرمانشاه اختصاص داشت. در استان همدان بیش از 1435 نمونه آب به منظور بررسی غلظت نیترات، از منابع آب این استان تهیه شده است که نشان‌دهنده تعداد زیاد مطالعات انجام شده در این منطقه است. بیشترین میزان آلودگی نیترات در استان اصفهان (mg/L 318) و سپس در شهر زاهدان استان سیستان و بلوچستان (mg/L 295) گزارش شده است. بر اساس نتایج گزارش شده در مطالعات، وضعیت آلودگی نیترات منابع آبی کشور در حد متوسط بود. در بیشتر مطالعات علت بالا بودن میزان نیترات نبودن شبکه جمع آوری فاضلاب و تخلیه فاضلاب‌های شهری و صنعتی به منابع آب و فعالیت­ های کشاورزی توأم با مصرف بی رویه کودهای حیوانی و شیمیایی عنوان شده است.
واژه‌های کلیدی: نیترات، منابع آب، ایران
دریافت: 1393/8/20 | پذیرش: 1393/8/20 | انتشار: 1393/8/20