دوره 7، شماره 2 - ( 7-1393 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 204-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

Banejad H, Zarei A, Safari sinegani A A, Dashti F. Consequence of irrigation with arsenic and zinc contaminated water on accumulation of zinc in radishes plant. ijhe 2014; 7 (2) :195-204
بانژاد حسین، زارعی عطیه، صفریسنجانی علی اکبر، دشتی فرشاد. پیامدآبیاری با آب آلوده به آرسنیک و روی بر تجمع روی در گیاه تربچه. سلامت و محیط زیست. 1393; 7 (2) :195-204

1- دکترای هیدرولیک، دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان ودانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد ، hossein_banejad@yahoo.com
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
3- دکترای خاکشناسی، استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
4- دکترای باغبانی، دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان
زمینه و هدف‌: کاربرد مجدد فاضلاب ها و پساب حاصل از تصفیه آن ها در کشاورزی به علت نیاز روز افزون به آب به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک نظیر ایران روز به روز بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. در برخی مناطق فاضلاب های صنعتی باعث توزیع آرسنیک در آب می شوند و از جمله گیاهانی که به طور عمده توسط پساب شهری و صنعتی آبیاری می گردند سبزیجات هستند. این پژوهش با هدف بررسی پیامد آبیاری تربچه با آب آلوده به آرسنیک و روی و اندازه گیری غلظت روی در قسمت­ های مختلف تربچه انجام شده است. روش بررسی: طراحی این آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار و در گلدان‌های پنج کیلوگرمی مورد کشت قرار گرفت. غلظت آرسنیک در چهار سطح 0، 100، 300و  &mug/L 600 و روی در سه سطح 0، 10 و mg/L 50 به آب آبیاری اضافه شد. آبیاری گلدان­ ها به طور یکسان هر 3 الی 4 روز یکبار صورت گرفت. بعد از برداشت و انجام عملیات آزمایشگاهی، غلظت روی توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. یافته­ ها: نتایج حاصل از جدول تجزیه واریانس در مورد تاثیر آب آبیاری آلوده به روی و آرسنیک بر غلظت روی در ریشه و غده و برگ تربچه نشان می دهد غلظت روی در آب آبیاری بر این سه خصوصیت به ترتیب در سطح 5% و 1% معنی دار است. نتایج حاصل از جدول مقایسه میانگین، کاهش جذب روی در غده را با افزایش آرسنیک تا  &mug/L 300 نشان می دهد. نتیجه‌گیری: تحقیق انجام شده نشان داده است که غلظت روی در ریشه، غده و برگ تربچه با غلظت روی در آب آبیاری رابطه مستقیم دارد. همچنین بین جذب روی و آرسنیک در گیاه رقابت وجود دارد. با افزایش آرسنیک در آب آبیاری، انتقال روی به بخش های هوایی کاهش یافته است.
واژه‌های کلیدی: آرسنیک، روی، تربچه، آب آبیاری
دریافت: 1393/8/4 | پذیرش: 1393/8/4 | انتشار: 1393/8/4