دوره 7، شماره 4 - ( 10-1393 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 436-427 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi M, Charkazi A, Behnampour N, Zafarzadeh A, Garezgar S, Davoudinia S et al . Evaluation of infection control and disinfection used in barbershops and beauty salons in Gorgan. ijhe 2015; 7 (4) :427-436
صادقی مهدی، چرکزی عبدالرحمن، بهنام پور ناصر، ظفرزاده علی، گارزگر سحر، داودی نیا سلیمه و همکاران.. بررسی وضعیت کنترل عفونت و گندزداهای مورد استفاده در آرایشگاه‌ها و سالن‌های زیبایی شهر گرگان. سلامت و محیط زیست. 1393; 7 (4) :427-436

1- دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشکده بهداشت ، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی گلستان ، mahdikargar1@gmail.com, kargar@goums.ac.ir
2- دکترای آموزش بهداشت، استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
3- دکترای آمار زیستی ،استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
4- دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشکده بهداشت ، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
5- کارشناس بهداشت محیط، مرکز بهداشت شهرستان گرگان
6- دانشجوی کارشناسی مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی گلستان
زمینه و هدف: آرایشگاه یکی از مهمترین اماکن عمومی است که توجه به مسائل بهداشتی (فردی و محیطی) در آن قابل اهمیت است چرا که عدم رعایت موازین بهداشتی و انجام فعالیت‌های غیر اصولی تهدیدی برای سلامت جامعه است. هدف از انجام این مطالعه بررسی گندزداهای مورد استفاده جهت کنترل بیماری‌های عفونی منتقله از طریق آرایشگری و کنترل عفونت و همچنین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آرایشگران در خصوص بیماری‌های عفونی بوده است. روش بررسی: مطالعه به صورت سرشماری از تمام آرایشگاه‌های زنانه شهر گرگان ( 150 آرایشگاه ) که دارای فعالیت رسمی بودند، انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد که شامل چهار بخش اطلاعات دموگرافیک، سوالات آگاهی، سوالات نگرش و سوالات عملکرد ( هر کدام 13 سوال) بود. گندزداهای مورد استفاده توسط چک لیست مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد بیشترین ماده گندزدای مورد استفاده وایتکس و مواد سفید کننده خانگی است (74/7 درصد). تناوب گندزدایی به صورت هفتگی 52/63 درصد و 33/3 درصد روزانه بود. 49/45 درصد از آرایشگران دارای فور و اتوکلاو جهت استریل کردن وسایل نبودند. بیشترین ماده گندزدا، جهت گندزدایی وسایل و ضدعفونی کننده پوست و دست محلول الکلی بود. میانگین آگاهی آرایشگران در مورد بیماری های عفونی 2/03 ±10/83، میانگین نگرش 3/99 ±54/71 و میانگین عملکرد 1/07 ± 12/44 بود. بین متغیرهای آگاهی با نگرش، آگاهی با عملکرد، نگرش با عملکرد همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد (0/01>P)
نتیجه‌گیری: آگاهی آرایشگران در مورد گندزداهای مختلف در حد متوسط (آگاهی بین40 تا 80 درصد) بود و نیاز به آموزش در خصوص انواع گندزداها و نحوه استفاده از آنها است. اما میزان آگاهی و نگرش و عملکرد آرایشگران نسبت به بیماری های عفونی در حد متوسط به بالاست. وجود دوره های آموزشی گواهینامه بهداشت عمومی و اجباری بودن گذراندن این دوره ها توسط تمامی صنوف از طرف مراکز بهداشت و همچنین وجود آموزشگاه اصناف و واگذاری آن به بخش خصوصی باعث افزایش سطح آگاهی، نگرش و عملکرد متصدیان آرایشگاه ها و سالن های زیبایی نسبت به بیماری های عفونی شده است.
دریافت: 1393/6/30 | پذیرش: 1394/5/3 | انتشار: 1394/5/3