دوره 7، شماره 1 - ( 4-1393 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 54-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgari G, Rahmani A R, Dehghanian A R, Soltanian A R. Using Analytical Hierarchy Process for Selecting the OptimumWastewater Treatment Process For Dairy Products Factories. ijhe 2014; 7 (1) :43-54
عسگری قربان، رحمانی علیرضا، دهقانیان علیرضا، سلطانیان علیرضا. انتخاب فرآیند بهینه تصفیه فاضلاب کارخانجات تولید فرآوردههای لبنی با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP). سلامت و محیط زیست. 1393; 7 (1) :43-54

1- استادیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- استاد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
3- کارشناس ارشد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، dehghanian.alireza@yahoo.com
4- استادیار گروه آمارواپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
زمینه و هدف: در این مطالعه، که یک مطالعه تجربی است، جهت تعیین بهترین فرآیند تصفیه فاضلاب کارخانجات فرآورده های لبنی، از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی(Analytical Hierarchy Process: AHP) که یکی از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره (Multi-Criteria Decision-Making: MCDM) و مبتنی بر دانش کارشناسی است استفاده گردید. روش بررسی: ابتدا ساختار سلسله مراتبی تشکیل و معیارهای اصلی و شاخص ها تعریف گردید. سپس وضعیت فرایندهای تصفیه موجود با انجام بازدید میدانی، نتایج آزمایشات مربوط به پساب ورودی و خروجی بررسی و به شاخص های کمی تبدیل گردید. سپس وزن دهی معیارهای اصلی و شاخص ها بسته به شرایط موجود، آزمایشات انجام شده و نظر اساتید متخصص انجام و در نهایت با استفاده از نرم افزار Expert choice ارزیابی و اولویت بندی نهایی گزینه ها صورت پذیرفت. همچنین آنالیز تحلیل حساسیت بر روی معیارهای اصلی انجام و تاثیر تغییر وزن پارامترها بر روی گزینه ها ارزیابی گردید. یافته ها: در مقایسه معیارهای اصلی، معیار زیست محیطی نسبت به سایر معیارها اهمیت بیشتری دارد. پس از آن معیارهای فنی مهندسی، اقتصادی و مدیریتی به ترتیب از اهمیت بیشتری برخوردارند. نتیجه گیری: با توجه به تاثیر پارامترهای گوناگون در انتخاب گزینه بهینه تصفیه فاضلاب، استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره ضروری است. پس از آنالیز نهایی، فرایند "UASB ( Upflow anaerobic sludge blanket) + هوادهی” در اولویت اول قرار گرفت و پس از آن فرایندهای” فیلتربی هوازی + هوادهی”، “برکه بیهوازی + 2 مرحله هوادهی+ 2 مرحله ته نشینی”، “ فیلتر بی هوازی + 2 مرحله هوادهی+2 مرحله ته نشینی” و” سپتیک+ فیلترچکنده + هوادهی” در اولویت های بعدی قرار گرفتند.
دریافت: 1393/5/28 | پذیرش: 1393/5/28 | انتشار: 1393/5/28