دوره 5، شماره 4 - ( 11-1391 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 518-509 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahmani A R, Asgari G, Farrokhi M, Shirzad siboni M. Removal of Reactive Black 5 (RB5) Dye from Aqueous Solution using Adsorption onto Strongly Basic Anion Exchange Resin: Equilibrium and Kinetic Study. ijhe 2013; 5 (4) :509-518
رحمانی علیرضا، عسگری قربان، فرخی مهرداد، شیرزاد سیبنی مهدی. حذف رنگ راکتیو بلک 5 از محیط‌های آبی با استفاده از جذب بر روی رزین تبادل یون آنیونی بازی قوی: مطالعه تعادلی و سینتیکی. سلامت و محیط زیست. 1391; 5 (4) :509-518

1- استاد مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
3- دانشیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان
4- مربی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، mshirzadsiboni@yahoo.com
زمینه و هدف: رنگ‌ها یکی از عمده‌ترین آلاینده‌های محیط زیست که در پساب صنایع مختلف از جمله نساجی است که برای انسان و محیط زیست آلودگی ایجاد کرده‌اند. هدف از این تحقیق بررسی کارایی جذب رنگ راکتیو بلک 5 بر روی رزین تباد ل یون آنیونی به عنوان جاذب مناسب بود. روش بررسی : در این مطالعه بعد از تهیه مواد و وسایل مورد نیار، کارایی حذف رنگ راکتیو بلک 5 با استفاده از جذب بر روی رزین تباد ل یون آنیونی با تغییرات pH، زمان تماس، مقدار ماده جاذب و غلظت اولیه رنگ راکتیو بلک 5 در سیستم ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت و نتایج توسط نرم افزار .Excel تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها: نتایج حاصل از انجام آزمایشات مشخص ساخت که کارایی حذف رنگ راکتیو بلک 5 با افزایش pH و غلظت اولیه رنگ، کاهش می‌یابد. هم‌چنین نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس و مقدار ماده جاذب، کارایی حذف افزایش یافته است. هم‌چنین نتایج نشان می‌دهند که سینتیک فرایند جذب از مدل سینتیک شبه درجه دو و داده‌های تعادلی از مدل ایزوترمی لانگمیر پیروی می‌کنند. نتیجه‌گیری: در مجموع نتایج حاصل از انجام آزمایشات مشخص ساخت که می وان از فرایند جذب برروی رزین تباد ل یون آنیونی به عنوان یک روش موثر و سریع در جهت حذف رنگ راکتیو بلک 5 از محلول‌های آبی استفاده کرد.
دریافت: 1393/1/17 | پذیرش: 1393/1/17 | انتشار: 1393/1/17