دوره 6، شماره 1 - ( 2-1392 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 32-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Darvishzadeh N, Golbabaee F, Pourmand M, Zeini F, Rahimi Foroushani A. Evaluation of Bioaerosol in a Hospital in Tehran. ijhe 2013; 6 (1) :23-32
درویش زاده نگار، گلبابایی فریده، پورمند محمد رضا، زینی فریده، رحیمی فروشانی عباس. ارزیابی بیوآیروسل‌ها در یکی از بیمارستان‌های شهر تهران. سلامت و محیط زیست. 1392; 6 (1) :23-32

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دکترای بهداشت حرفه ای، استاد دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، fgolbabaei@sina.tums.ac.ir
3- دکترای زیست‌شناسی مولکولی، دانشیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دکترای قارچ‌شناسی پزشکی، استاد دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- دکترای آمار زیستی، استاد دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: میکروارگانیسم‌ها عواملی هستند که در صورت ورود به بدن انسان با سازوکارهایی چون عفونت، آلرژی یا خواص سمی سبب ایجاد اختلال در واکنش های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی بدن انسان می شوند و در صورتی که سیستم ایمنی قادر به نابود کردن و از بین بردن عوامل بیولوژیکی نباشد، اختلال ایجاد شده می تواند سبب بیماری و حتی مرگ شود. این مطالعه میزان بیوآیروسل ها (باکتری و قارچ) را در بخش‌های مختلف یک بیمارستان مورد بررسی قرار می دهد.
روش بررسی
: در این مطالعه میزان بیوآیروسل ها (باکتری و قارچ) مطابق روش 0800 NIOSH با استفاده از دستگاه باکتریال سمپلر و محیط های کشت اختصاصی برای باکتری و قارچ به طور جداگانه در بخش‌های ICU (بخش مراقبت های ویژه)، آزمایشگاه پاتولوژی، اتاق عمل، ریکاوری و CSR یک بیمارستان مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج ارزیابی نشان می دهد میانگین تراکم باکتری ها در بیمارستان مورد مطالعه در ردیف CFU/m3 88/1226 – 47/294 بوده است که بیشترین تراکم مربوط به بخش CSR و کمترین تراکم آن مربوط به اتاق عمل است. نوع باکتری‌های شناسایی شده شامل باسیل های گرم مثبت (6/50%)، استافیلوکوکوس اپیدرمیس (29/20%)، استافیلوکوکوس ساپروفیتوکوس (6/2% )، استافیلوکوکوس اورئوس (03/7%)، سایر استافیلوکوکوس ها (9/5 %) و میکروکوک (43/13%) است. همچنین نتایج سنجش قارچ ها نشان می دهد که میانگین تراکم قارچ ها در بیمارستان مورد مطالعه در گستره CFU/m3 45/188- 0 بوده است که حداکثر تراکم مربوط به ICU و حداقل تراکم مربوط به ریکاوری و اتاق عمل است. نوع قارچ های شناسایی شده شامل آسپرژیلوس فلاووس (65/31 %)، آسپرژیلوس فومیگاتوس (17/25 %)، آسپرژیلوس نایجر (82/15% ) و پنیسیلیوم (33/27 % ) بوده است.
نتیجه گیری
: مقایسه تراکم باکتری ها در بخش‌های مختلف بیمارستان با حد توصیه شده ACGIH که CFU/m3 500 است نشان داد تراکم بیوآیروسل باکتری در همه بخش‌ها به جز اتاق عمل از حد توصیه شده بیشتر بوده است. همچنین مقایسه تراکم قارچ ها در بخش‌های مختلف بیمارستان با حد توصیه شده ACGIH که CFU/m3 100 است نشان داد تراکم بیوآیروسل قارچ در همه بخش‌ها کمتر از حد توصیه شده بوده است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هوا
دریافت: 1390/8/29 | پذیرش: 1390/11/25 | انتشار: 1392/10/7