جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای اقتصاد

مقداد پیرصاحب، علی الماسی، علی اکبر زینتی زاده، راضیه خاموطیان، سهراب دل انگیزان،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

زمینه و هدف: آلکیل بنزن سولفانات خطی(LAS)به طور عمده در ترکیبات دترجنت ها به کار می رود. استفاده دترجنت ها در مصارف خانگی و صنعتی سبب ورود این ترکیبات به سیستم جمع آوری و تصفیه خانه های فاضلاب می شود. اندازه گیری   LAS در تصفیه خانه های فاضلاب اهمیت ویژه ای دارد. روش معمول اندازه گیری آن روش استاندارد متد است که علاوه بر وقت گیر بودن، نیاز به مصرف بالایی از کلروفرم دارد. در سال ۲۰۰۶ ، E Jourdo روش ساده شده ای را برای اندازه گیری LAS پیشنهاد کرد. در مطالعه حاضر این روش با روش استاندارد متد از نظر اقتصادی مقایسه گردیده است.
روش بررسی: در این مطالعه هزینه های سرمایه گذاری اولیه، پرسنل، مواد مصرفی و وسایل غیر مصرفی در دو روش محاسبه گردیده و در نهایت مقدار ارزش خالص هزینه ها (NPV) برای هر کدام به دست آمده است. نرخ بهره ۱۵% در نظر گرفته شده است.
یافته ها: نتایج نشان داد که میزان سرمایه گذاری اولیه، هزینه سالیانه پرسنل و مواد مصرفی در روش استاندارد متد به ترتیب برابر با ۱۳۳۵۱۹۸۱، ۴۹۹۹۶۸ و ۱۷۱۰۹۸۱ ریال و در روش ساده شده برابر با ۱۲۰۴۸۲۰۲، ۸۳۳۲۸ و ۵۸۲۰۲ ریال است. میزان NPV  در روش استاندارد متد و ساده شده به ترتیب برابر با ۳۰۳۶۰۳۰۹ و ۱۴۶۸۱۸۴۸ ریال است.
نتیجه گیری: روش ساده شده اقتصادی تر بوده و توصیه می گردد در اندازه گیری های روتین LAS در تصفیه خانه های فاضلاب از این روش استفاده گردد.


نگار شیرالی پور، محمدرضا میرزایی نژاد،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: مخارج بهداشتی و میزان آلودگی محیط‌زیست از شاخص‌های توسعه بشمار می­ رود. لذا هدف مطالعه، بررسی تاثیرگذاری هزینه ­های سرانه بهداشتی و تاثیر انتشار گاز دی ‌اکسیدکربن (CO۲) به‌عنوان شاخص آلودگی محیط‌زیست، بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب توسعه یافته و درحال ‌توسعه است.
روش بررسی: اثر مخارج بهداشتی و آلودگی هوا بر رشد اقتصادی، بر‌اساس اطلاعات دو گروه از کشورهای توسعه یافته و درحال ‌توسعه (دوره ۲۰۱۵-۲۰۰۰) و استفاده از روش‌های اقتصادسنجی بررسی شده است.
یافته ­ها: برازش معادلات مؤید تاثیر معنی­ دار مخارج سرانه بهداشت و انتشار CO۲ بر رشد اقتصادی هر دو گروه از کشورها است. در صورت ۱ درصد تغییر در این مخارج، رشد کشورهای توسعه یافته ۰/۰۲۹ درصد و درحال ‌توسعه ۰/۰۵۴ درصد افزایش می‌یابد. همچنین تاثیر انتشار CO۲ بر رشد آنها به ترتیب ۰/۰۱۱- و ۰/۰۷۳ درصد است.
نتیجه­ گیری: بهداشت تاثیر مستقیم بر رشد اقتصادی دارد. بهداشت با تاثیر بر بهره‌وری نیروی کار (با افزایش امید به زندگی و زمان مفید کار) و با کاهش هزینه­ های درمانی و صرف این منابع در سایر زمینه­ ها، بر رشد اثر مثبت می­ گذارد. همچنین افزایش آلودگی هوا بر رشد اقتصادی کشورها اثر منفی دارد.

 

محسن انصاری، محمد فهیمی نیا، مهدی فرزادکیا،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: مدیریت فاضلاب در مناطق روستایی به‌عنوان یکی از ارکان توسعه پایدار در این مناطق شناخته می‌شود. لذا هدف از این مطالعه نیازسنجی و اولویت سنجی استقرار تاسیسات مدیریت فاضلاب روستایی در جهت تامین منبع آب سالم و جایگزین در استان‌های دارای تنش آبی شدید ایران است.
روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که در سال ۱۳۹۷-۱۳۹۶ در مناطق روستایی استان‌های دارای تنش آبی شدید (خراسان جنوبی، خراسان رضوی، فارس، اصفهان، یزد، سمنان، قم و سیستان و بلوچستان) به اجرا درآمد. در این مطالعه، برآورد تعداد روستاهای نمونه به روش کوکران و تعیین روستاهای نمونه به‌صورت نمونه برداری طبقه‌ای-قضاوتی بود. داده‌های مرتبط با استان‌های نمونه بوسیله یک پرسشنامه محقق ساخت روایی سنجی شده، مورد گردآوری و تجزیه و تحلیل آماری در نرم افزار Excel قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد، اختلاف میان همه استان‌های مورد مطالعه از نظر اولویت آنها در استقرار تاسیسات مدیریت فاضلاب روستایی در جهت تامین منبع آب سالم و جایگزین بسیار کم بود. بطوری‌که استان‌های اصفهان، سمنان و فارس دارای امتیاز ۷۶ از ۱۰۰ بودند و استان‌های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان امتیاز ۷۱ را کسب کردند.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه با تاکید بر معیارهای تصمیم گیری جامع و مبتنی بر توسعه پایدار، نشان داد که استان‌های دچار تنش آبی شدید دارای اولویت بالایی درخصوص استقرار طرح‌های مدیریت فاضلاب روستایی در جهت تامین منبع آب سالم و جایگزین هستند.
 

مسلم انصاری نسب، نجمه بیدمال،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: در بین گازهای گلخانه‏ ای به دلیل اینکه گاز CO۲ بیشترین نقش را داشته بنابراین اثر آن بر شاخص‌های سلامت مانند امید به زندگی حائز اهمیت است. از این‌رو یکی از چالش‌های مهم بخش سلامت کشورها، اثر انتشار آلاینده ‏های محیطی به‌ویژه گاز CO۲ بر امید به زندگی مردان و زنان است.
روش‌ بررسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی و کاربردی با رویکرد اقتصاد سلامت است. این مقاله به بررسی اثر انتشار آلاینده‏ ها مخصوصاً CO۲، درآمد سرانه، نرخ مرگ‌ومیر و نرخ تولد به تفکیک بر امید به زندگی ایرانیان پرداخته است. این تحلیل با استفاده از رگرسیون کوانتیل در نرم‌افزار EViews۱۰ برای دوره زمانی ۱۹۶۰ تا ۲۰۱۹ انجام گرفته است. در این مطالعه ابتدا اثر انتشار آلاینده‏ ها بر امید به زندگی کل ایرانیان محاسبه شده است. سپس اثر CO۲ بر امید زندگی زنان و مردان ایرانی در چندک ‏های مختلف برآورد شده است.
یافته ‏ها: یافته ­های این پژوهش نشان داد که اثر انتشار گاز کربن دی‌اکسید سرانه بر امید به زندگی کل (۰/۱۳۳-)  بوده و اثر انتشار این آلاینده بر امید به زندگی مردان (۰/۱۷۰-) و زنان (۰/۱۲۷-) هر دو منفی و معنی‌دار برآورد شده است به‌نحوی‌که این اثر بر امید به زندگی مردان ۰/۴۳ درصد بیش از زنان بوده است. همچنین اثر مرگ‌ومیر بر امید به زندگی منفی بوده و اثر درآمد سرانه بر امید به زندگی مثبت بوده است. همچنین نرخ تولد بر امید به زندگی زنان اثری مثبت داشته درحالی‌که بر مردان اثری منفی داشته است.
نتیجه ­گیری: نتایج این پژوهش به‌خوبی نشان داد انتشار CO۲ بر امید به زندگی کل، مردان و زنان اثری منفی داشته است. لذا برای افزایش امید به زندگی در کشور ایران باید به کنترل انتشار آلاینده‏ ها مخصوصاً CO۲  پرداخته شود. بنابراین این نتایج می ­تواند به تصمیم‏ سازان و سیاست­ گذاران کلان کشور جهت کنترل آلاینده‏ های ‌محیطی برای افزایش امید به زندگی کمک مناسبی نماید.



 

سیدشهرام نقیب زاده، مظاهر معین الدینی، مهدی زعفرانیه،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: ارزیابی اقتصادی به عنوان ابزاری برای تصمیم گیری مبتنی بر داده، به انتخاب اجزاء مدیریت پسماند و تقدم و تاخر استقرار آنها بر اساس معیارهای اقتصادی کمک می‌کند. هدف از این پژوهش، ارزیابی جامع اقتصادی اجزاء سیستم مدیریت پسماند با استفاده از ارزیابی هزینه چرخه حیات همراه با شاخص ارزش خالص فعلی و نرخ بازده داخلی بود.
روش بررسی: به کمک ارزیابی هزینه چرخه حیات، هزینه پردازش هر تن پسماند در هر جزء مدیریت پسماند محاسبه و با استفاده از شاخص‌های ارزش خالص فعلی و نرخ بازده داخلی، بازدهی هر جزء یا واحد پردازش مدیریت پسماند به دست آمد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بازیافت با ۲۶۰ درصد، نرخ بازدهی داخلی و پس از آن کمپوست کردن با ۴۰ درصد بالاترین نرخ بازدهی داخلی، توانایی بازگشت سرمایه را دارند. تحلیل حساسیت، سودآوری این دو پردازش را با وجود تغییرات ۳۰ ± درصد در پارامترهای تاثیرگذار محاسباتی نشان داد.
نتیجه‌گیری: روش ارزیابی جامع اقتصادی به‌کار رفته در این تحقیق نشان داد استفاده هم‌زمان از ارزیابی هزینه چرخه حیات و شاخص‌های ارزش خالص فعلی و نرخ بازدهی داخلی به همراه تحلیل حساسیت آنها می تواند نقش موثری در تصمیم گیری‌های حوزه مدیریت پسماند داشته باشد.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سلامت و محیط زیست می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb