دوره 11، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 215-224 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tahsini H, Ahmadpour M, Sinkakarimi M. Assessment of cadmium and lead concentration in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and calculation the food consumption risk. ijhe. 2018; 11 (2) :215-224
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6030-fa.html
تحسینی هادی، احمدپور محسن، سینکاکریمی محمدحسین. بررسی غلظت سرب و کادمیوم در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و ارزیابی خطر مصرف آن. سلامت و محیط زیست. 1397; 11 (2) :215-224

URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6030-fa.html


1- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران ، haditahsini@yahoo.com
2- مرکز پژوهشی حوضه اقلیمی خزر، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
3- گروه زیست‌شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
چکیده:   (106 مشاهده)
زمینه و هدف: فلزات سنگین به‌­عنوان یکی از گروه­ های اصلی آلاینده ­های محیط­ های آبی موجب ایجاد مسمومیت و نگرانی در مصرف ماهی شده­اند. از این‌رو پژوهش حاضر با هدف بررسی غلظت‌های سرب و کادمیوم در اندام ­های کبد و عضله، همچنین ارتباط آن با وزن و طول چنگالی ماهی قزل­ آلای رنگین­ کمان (Oncorhynchus mykiss) و ارزیابی خطر مصرف غذایی آن انجام شد.
روش بررسی: 30 قطعه قزل ­آلای رنگین­کمان از یک حوضچه پرورش ماهی، واقع در شهرستان­ سنندج برداشت شد. پس از آماده‌سازی نمونه­ ها به‌روش هضم اسیدی، غلظت‌های فلزات سرب و کادمیوم با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه ­گیری شد.
یافته ­ها: میانگین غلظت کادمیوم در اندام ­های کبد و عضله به­ ترتیب 0/62 و µg/g 0/16 وزن تر و سرب 26/31 و µg/g 23/65 وزن تر به‌دست آمد. میزان سرب اندازه گیری شده از بسیاری از غلظت‌های مجاز بین‌المللی بیشتر بود. ارتباط معنی‌داری بین غلظت کادمیوم و سرب با طول چنگالی و وزن کل در کبد و نیز کادمیوم با طول چنگالی و وزن کل در عضله به‌دست آمد (0/01>p). میزان نسبت خطر هدف و نیز میزان جذب روزانه و هفتگی سرب و کادمیوم پایین‌تر از میزان مجاز بود. حد مجاز مصرف از نظر کادمیوم و سرب برای افراد بالغ به ترتیب 0/44 و kg/day 0/01 و برای کودکان 0/09 و kg/day  0/002 به‌دست آمد.
نتیجه­ گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان کادمیوم و سرب در ماهی قزل­ آلای رنگین ­کمان پایین­تر از حدی است که با میزان مصرف کنونی، خطرات بهداشتی را در بلند مدت متوجه مصرف کنندگان آن کند.
 
واژه‌های کلیدی: ماهی، کادمیوم، سرب، ارزیابی خطر
متن کامل [PDF 1527 kb]   (30 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۶/۱۱/۷ | پذیرش: ۱۳۹۷/۵/۱ | انتشار: ۱۳۹۷/۶/۳۱

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه سلامت و محیط زیست می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Iranian Journal of Health and Environment

Designed & Developed by : Yektaweb