دوره 11، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 196-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sabonian M, Behnajady M. Application of artificial neural networks in the modeling of photocatalytic reduction of Cr(VI) by titanium dioxide nanoparticles: optimization of artificial neural network structure . ijhe 2018; 11 (2) :183-196
صابونیان مریم، بهنژادی محمدعلی. کاربرد شبکه های عصبی مصنوعی در مدل سازی احیاء فتوکاتالیزوری Cr(VI) توسط نانوذرات تیتانیوم دی‌ اکسید: بهینه‌سازی ساختار شبکه عصبی مصنوعی . سلامت و محیط زیست. 1397; 11 (2) :183-196

1- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، behnajady@gmail.com
زمینه و هدف: کروم در بسیاری از پساب‌های صنعتی به فرم‌های Cr(III) و  Cr(VI)یافت می­شود. سمیت Cr(III) به مراتب از Cr(VI) کمتر هست. در این مقاله هدف بهینهسازی ساختار شبکه عصبی مصنوعی در مدل­سازی احیاء فتوکاتالیزوری Cr(VI) توسط نانوذرات TiO2-P25 است.
روش بررسی: در این کار شبکه عصبی مصنوعی (ANN) برای مدل‌سازی احیاء فتوکاتالیزوری Cr(VI) به Cr(III) توسط نانوذرات P25-TiO2 مورد استفاده قرار گرفته و ساختار آن بهینه‌سازی شده است. پارامترهای عملیاتی مورد مطالعه عبارتند از: غلظت اولیه کروم، غلظت فتوکاتالیزور، زمان تابش نور فرابنفش و pH. فرایند احیاء درون یک فتوراکتور ناپیوسته صورت گرفته و برای اندازه­ گیری غلظت (Cr(VI از دستگاه اسپکتروفتومتر UV/Vis استفاده شده است. محاسبات ANN با استفاده از نرم­ افزار Matlab 7 و جعبه ابزار ANN انجام شده است.
یافته­ ها: نتایج نشان می‌دهد که بهینه‌سازی ساختار ANN و استفاده از الگوریتم و توابع انتقال مناسب می‌تواند کارایی شبکه را بهبود بخشد. نتایج حاصله با توجه به ضریب همبستگی مناسب (0/9886) و خطای میانگین کوچک (0/00018) نشان می ­دهد که عملکرد شبکه عصبی پیشنهادی برای مدل‌سازی فعالیت نانوذرات P25-TiO2 در احیاء Cr(VI)، قابل قبول است. نتایج نشان می‌دهد که همه پارامترها بر روی احیاء فتوکاتالیزوری Cr(VI) تاثیر دارند، اما تاثیر pH با 34/15 درصد سهم بیشتر از پارامترهای دیگر است. بیشترین احیاء فتوکاتالیزوری Cr(VI) درpH  برابر با  2 رخ می­ دهد و افزایش دو پارامتر مقدار فتوکاتالیزور و زمان تابش نور در محدوده مورد مطالعه سبب افزایش احیاء Cr(VI) می­ شوند.
نتیجه‌گیری: ساختار بهینه ANN عبارت است از یک شبکه سه لایه پیش­خور پس­ انتشار با توپولوژی 4:10:1 و مناسب­ ترین الگوریتم، الگوریتم پس­ انتشار گرادیان مزدوج هست.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تصفیه آب
دریافت: 1396/8/19 | پذیرش: 1397/4/19 | انتشار: 1397/6/31