دوره 10، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 338-329 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abadi M, Zamani A, Parizanganeh A, Khosravi Y, Badiee H. Mercury concentration in water and fish samples along south coast of The Caspian Sea. ijhe 2017; 10 (3) :329-338
آبادی محمد، زمانی عباسعلی، پری زنگنه عبدالحسین، خسروی یونس، بدیعی حمید. بررسی غلظت جیوه در آب و ماهی های سواحل جنوبی دریای خزر، ایران . سلامت و محیط زیست. 1396; 10 (3) :329-338

1- گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
2- گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران ، zamani@znu.ac.ir
3- گروه شیمی، دانشکده علوم، پردیس دانشگاهی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
زمینه و هدف: آلودگی جیوه در اکوسیستم­ های دریایی یک تهدید بزرگ برای سلامت انسان در کشور­های توسعه یافته همانند ایران است. از جمله راه­ های ورود جیوه به بدن انسان مصرف ماهی و غذا­های دریایی است. پس از ورود جیوه به بدن انسان، جیوه به متیل­ جیوه تغییر می­ یابد و سبب اختلال­ هایی همچون اختلال­ های عصبی، نقص در باروری، نارسایی کلیه، بی‌ثباتی روانی، التهاب لثه، تشنج و تنش می­ شود. هدف پژوهش حاضر اندازه‌گیری غلظت جیوه در اکوسیستم­ آبی دریای خزر (آب و ماهی) است تا بتوان نتیجه این مطالعه را در حفاظت از سلامت انسان و کاهش آسیب­ های ناشی از جیوه به‌کار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه به­ منظور ارزیابی غلظت جیوه در آب، از 36 ایستگاه و از چهار گونه ماهی صید شده از سواحل جنوبی دریای خزر 33 نمونه بافت کبد و 33 نمونه بافت خوراکی جمع ­آوری شد. در سنجش غلظت جیوه در نمونه­ های آب و ماهی از دستگاه ولتامتر پلارواگراف و جذب اتمی کوره گرافیتی استفاده شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت جیوه در نمونه ­های آب μg/L 1/697، در بافت خوراکی ماهی 68/636 و در بافت کبد  μg/g.dw 125/606 است. نتایج حاصل از فاکتور تجمع زیستی نشان می­دهد غلظت جیوه از آب به ماهی در دامنه 14-80 برابر قرار دارد و غلظت­های بیشینه از جیوه در نمونه‌های آب و ماهی در سواحل غربی دریای خزر مشاهده شده است.
نتیجه­ گیری: بیش از 58 درصد ایستگاه­های نمونه­برداری شده از آب دریای خزر بر طبق استاندارد­های US.EPA و SPPA به عنصر جیوه آلوده هستند و میانگین غلظت جیوه در نمونه­های ماهی کمتر از استاندارد­های WHO و  EPAاست.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1396/3/29 | پذیرش: 1396/7/2 | انتشار: 1396/9/21